Malo zime in veliko drobnjakovih štrukljev

21.3.2024

Letošnja zima ponovno ni bila nič kaj radodarna s snegom. Za nami je februar, ki je bil na globalni in državni ravni najtoplejši februar v zgodovini meritev – bolj pomladen kot zimski! Kljub temu so učenci Osnovne šole Poljane okusili tudi zimske šolske dejavnosti. Okusili pa so tudi drobnjakove štruklje.

Bodimo vidni in varni tudi pozimi
V zimskih mesecih je dan dolg le dobrih osem ur in pol, kar pomeni, da smo v tem obdobju v prometu manj opazni in moramo poskrbeti za ustrezno vidnost. Učenci so sodelovali na ustvarjalnem natečaju Varno v vrtec in šolo ter se pogovarjali o previdnosti in o varnosti v prometu v zimskih mesecih. Ustvarili so opozorilne plakate s kresničkami, odsevnimi trakovi in baterijskimi svetilkami ter mislili tudi na hišne ljubljenčke (pse). Nato pa so nekateri oddelki posneli pogovor, drugi pa so pripravili kratko igro.

Na mladinskem svetovnem prvenstvu 
Petošolci so zimo iskali kar v Planici, in sicer kot navijači na mladinskem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju. Ob prihodu so ujeli prve skakalce kombinatorce, ki so imeli poskusno serijo in zatem prvo serijo. Zatem so si ogledali še tek na smučeh in tik ob progi z raznimi rekviziti vztrajno navijali za vse tekmovalce. Za konec pa so poiskali še primerno klančino za bobanje in lopatanje, da so se tudi sami naužili še nekaj snežnih radosti.
Učenke in učenci od 1. do 4. razreda so se udeležili področnega tekmovanja v smučarskih skokih z alpskimi smučmi – Skoči z nami! Naše učenke in učenci so se odlično odrezali. Na področnem tekmovanju v Mojstrani sta bila med nekategoriziranimi prvošolci odlična prvošolca Liam Čadež (1. mesto) in Žan Kos (2. mesto), med kategoriziranimi pa Tadej Bogataj (1. mesto). Drugošolec Klemen Miklavčič je osvojil 3. mesto, med kategoriziranimi pa Nejc Tavčar 2. mesto. V tretjem razredu je med kategoriziranimi tekmovalci Tomaž Šturm dosegel 1. mesto, Vito Jančič pa 3. mesto. V četrtem razredu so bile najboljše deklice, saj je Alenka Miklavčič osvojila 1. mesto, Zarja Strel 3. mesto in Ajda Bogataj med kategoriziranimi 2. mesto. 
Prizorišče državnega tekmovanja je bila Planica. Tudi tu so se poljanske učenke in učenci izkazali. Med kategoriziranimi tekmovalkami 4. razreda so bile zelo uspešne Ajda Bogataj z 2. mestom, Alenka Miklavčič s 3. mestom, Zarja Strel pa s 5. mestom. Med kategoriziranimi tekmovalci je Tadej Bogataj (1. razred) osvojil 3. mesto, Nejc Tavčar (2. razred) 2. mesto, Tomaž Šturm (3. razred) prav tako 2. mesto in Lenart Logar (4. razred) 6. mesto.

Zimska šola v naravi za 6. razred – Kope
Šestošolci so v pomladnem vremenu odrinili v zimsko šolo v naravi – tokrat na Kope. Kljub ne prav zajetni količini snega so tako smučarji začetniki kot tudi bolj izkušeni lahko prišli na svoj račun. Niso pa le smučali. Ogledali so si film o Tini Maze in poslušali predavanje gorskega reševalca Jožeta. Tudi zabave otrokom ni manjkalo. Ko so se na zadnji dan zjutraj zbudili, je zunaj snežilo. Po dopoldanskem smučanju so se odpravili še v bazen v Slovenj Gradec. Potrdili so že osvojeno znanje plavanja in se sprostili ob igrah v vodi. Nekateri so si privoščili tudi masažo v džakuziju. Pravijo, da so se v tej šoli v naravi naučili veliko novega, predvsem pa so spoznali novo smučišče, ki ga bodo mogoče še kdaj obiskali.

Drobnjakovi štruklji na »žup«
Od 11. januarja do 11. februarja je v Poljanski dolini potekal mesec drobnjakovih štrukljev na »žup« z namenom oživljanja in razvoja tradicionalne lokalne kulinarike. Priprave domače jedi na žlico smo se lotili tudi naši učenci, in sicer pri dveh izbirnih predmetih – devetošolci pri predmetu načini prehranjevanja, učenci 7. b pa pri predmetu sodobna priprava hrane.
Med praktičnim delom so bili zelo motivirani in navdušeni nad končnim izdelkom.
Nekaj vtisov devetošolcev:
Drobnjakovi štruklji so mi bili zelo všeč. Bili so mehki in zelo okusni. (Zarja)
Prvič sem poskusila drobnjakove štruklje in imeli so kar prijeten okus. Predvsem sem uživala v njihovem ustvarjanju. Z veseljem bi takšno praktično vajo še ponovila. (Ema)
Dobri so bili. Ker jih delamo tudi doma, vem, da so nam dobro uspeli. (Žan)
Takole pa se je zdelo učencem 7. razreda:
Zdeli so se mi zelo okusni. Tudi ko smo jih pripravljali, je bilo zelo zanimivo. Upam, da bomo še kdaj kuhali kaj podobnega. (Nadja)
Drobnjakovi štruklji so mi bili zelo všeč in mislim, da bi jih lahko še kdaj pripravili. Tudi doma jih bom enkrat pripravila, saj so zelo okusni. (Manca)
Bilo mi je zelo všeč, zelo so me presenetili z okusom. Bilo je zelo dobro, dober recept in naredil jih bom še doma. (Žan)
Meni je bila priprava drobnjakovih štrukljev zelo všeč, ker smo delali po skupinah. Priprava jedi ni bila tako težka. Poleg štrukljev mi je bila zelo všeč še jabolčna čežana. (Zala)
Če vam v zimskih mesecih ni bilo dano smučati, pa si vseeno lahko privoščite slastne drobnjakove štruklje na »žup«!

Bernarda Pintar