Maraton Franja je preložen na september

23.7.2020

Na začetku tega meseca je direktor Maratona Franja BTC City Gorazd Penko v spremstvu letošnje državne prvakinje v cestni vožnji, Kranjčanke Urše Pintar, obiskal župana Milana Čadeža in mu pojasnil spremembe pri letošnji prireditvi.

Marsikdo se še spomni prvega Maratona Franja, ki je potekal 22. julija 1982 pod taktirko Zvoneta Zanoškarja na pobudo Toneta Fornezzija - Tofa. Manj znano je, da je že tri leta prej ekipa Roga pod vodstvom Zvoneta Zanoškarja prvič prevozila traso maratona, ki je tisto leto tudi dobil ime. Zvone, Tof in Rogova kolesarska ekipa so namreč počivali v Cerknem s pogledom na tablo Bolnišnica Franja in takrat je prireditev dobila ime Maraton Franja.

Na prvi izvedbi maratona je bil najhitrejši Ivan Rajgelj. Franje se je kasneje vedno udeleževalo veliko kolesarjev, od turističnih do profesionalcev.

Vse do leta 2002 je bil start in cilj Franje v Tacnu pred Srednjo policijsko šolo, leta 2003 pa se je preselil v BTC City v Ljubljani. Maratona Franja je že več kot 15 let del prestižne svetovne serije UCI Grand Fondo World Tour.

Sredi letošnjega junija naj bi potekal že 39. Maraton Franja BTC City, vendar so organizatorji, po posvetovanju z mednarodno kolesarsko zvezo UCI in slovensko zdravstveno stroko, sprejeli sklep, da se preloži na začetek septembra. Tako bodo v soboto, 5. septembra, organizirani Barjanka, družinski maraton in otroška preizkušnja, v nedeljo, 6. septembra, pa Mala in Velika Franja.

Ljubitelji kolesarjenja so namreč iz dneva v dan, predvsem na družbenih omrežjih, izražali podporo Franji in vztrajali, da se njena tradicija kljub krizi ne prekine. V dneh, ko bi prvotno morala potekati letošnja prireditev, so se kolesarji množično podali na njeno traso. Kolesarsko društvo ROG je v znak spoštovanja do tega legendarnega maratona 12. in 13. junija pripravilo čistilno akcijo: Očistimo trase Maratona Franja BTC City, ki se je je udeležilo več kot 200 članov kluba in njihovih družinskih članov, ki so na prav poseben način – s kolesi – očistili več kot 300 kilometrov tras.

Na začetku tega meseca je občino Gorenja vas - Poljane v družbi državne prvakinje Urše Pintar obiskal direktor Maratona Franja BTC City Gorazd Penko in županu Milanu Čadežu pojasnil odločitev organizacijskega odbora o novostih glede letošnje prireditve. Kot je tudi povedal, petkove vožnje na kronometer, ki je štela za državno prvenstvo, ne bo. Župan Čadež je organizatorjem obljubil, da bo Občina Gorenja vas - Poljane tako kot pretekla leta tudi letos s pomočjo Kluba študentov Poljanske doline sodelovala pri izvedbi Maratona Franja in poskrbela, da se bodo kolesarji na poti tudi okrepčali.

Vilma Stanovnik