Markacisti so se izobraževali na Ermanovcu

23.9.2021

Konec junija letos so se tri markacistke in dvanajst markacistov iz različnih planinskih društev Slovenije udeležili izobraževanja za kategorijo B v koči na Ermanovcu in na terenu.

Za kategorijo B je tečaj na tem mestu potekal prvič, tako kot pred časom obnovitveni in za kategorijo A. Komisija za planinske poti oziroma odbor za usposabljanje pri PZS je kot gostitelja tečaja izbral prijavljeno Planinsko društvo Sovodenj.

Prvi dan so bili na vrsti predvsem teorija, zakonodaja, varstvo pri delu, znanja za postavitev smernih tabel in izdelavo mostičkov ter vodenje akcij markacistov. Drugi in tretji dan pa so tečajniki pridobivali in obnavljali znanje na terenu. Na izbrano lokacijo so dostavili les, ga ustrezno obdelali in vgradili na pohodno pot po grebenu, smer Sovodenj–Bevkov vrh. Teren ima na določenih delih precejšen naklon, pogosto je spolzek in kot tak lahko nevaren. Stopničasta nadelava in lesena opora zdaj nudita lažjo hojo navzgor kot tudi varnejši korak navzdol. Druga skupina pa je podobno akcijo izvedla na slovenski planinski poti Bolnica Franja–Ermanovec, v Podlanišču, 'Vrh Ulce' proti Jeramu. Kar na gozdni brežini za kočo so urili tudi plezalne veščine oziroma spuščanje po strmem terenu.

Bojan Šifrar, ki je eden od trojice članov strokovnega odbora za usposabljanje pri PZS, je pohvalil motiviranost tečajnikov za učenje in urejanje poti pod strokovnim vodstvom mentorjev Igorja Mlakarja iz PD Bovec in Zdravka Bodlaja iz PD Kamnik. Udeleženci in inštruktorji so bili zadovoljni z dostopom in prostorom za predavanja, prav tako tudi z nastanitvijo in prehrano v planinski koči na Ermanovcu. Izobraževanje je krila Planinska zveza Slovenije, materialne stroške pa Planinsko društvo Sovodenj.

Milka Burnik