Martinov praznik slasten in nepozaben

23.11.2023

V petek pred martinovim smo v Dvorcu Visoko počastili praznik sv. Martina.

Zbrali smo se v preddverju dvorca in s poljanskim župnikom Jožetom Plutom blagoslovili vino, ob zdravici in okusni dobrodošlici iz kuhinje pa se nam je predstavila tudi vinska klet Goriška brda.

Hišni kuhar Janez Kržišnik je za to priložnost pripravil edinstven štirihodni Martinov meni, ki je vključeval hladno predjed, sestavljeno iz popečenih gosjih jeter na zimski solati z jabolčnimi obročki. Nadaljevali smo z okusno bučno juho s cimetom, za glavno jed pa smo postregli s konfitiranimi račjimi prsmi s pomarančno omako in tepkovcem, rdečimi mlinci ter sotirano kolerabico. Na koncu pa smo se posladkali s kakijevo strjenko s kostanjevim ganašem in gazirano jurko. Poleg večerje smo ponudili tudi priporočeno vinsko spremljavo Goriških brd. Radi bi se zahvalili vsem, ki ste se udeležili in z nami preživeli Martinov praznik, še posebej pa nas veseli, da je bil visoški dvorec napolnjen do zadnjega kotička.

Sabina Bohinc