Med najaktivnejšimi krajevnimi organizacijami

10.11.2022

Letos so v Krajevni organizaciji Rdečega križa Gorenja vas že pripravili številne aktivnosti v pomoč sočloveku in marsikomu polepšali vsaj dan, če ne kar cel teden ali mesec.

Kot je povedala predsednica Marija Knafelj, jim je kljub negotovim razmeram uspelo organizirati vsa načrtovana srečanja s kulturnim programom in kosilom za starejše, ki so bila dobro obiskana. 

Maja so se srečali v Gorenji vasi in na Hotavljah, septembra v Lučinah ter oktobra v Leskovici in na Trebiji. Srečanje v Stari Oselici so na Trebijo prenesli iz praktičnih razlogov. Delujejo tudi skupine za samopomoč, še posebno sta aktivni skupini Klas na Dolenji Dobravi in Frklje na Hotavljah. Pomagali so pri plačilu položnic posameznikom v stiski, pri letovanju otrok, delili pa so tudi hrano, ki jo je bilo letos zaradi dodeljene pomoči iz evropskih sredstev za spoprijemanje s posledicami covida kar precej več. 

Kot vsako leto so kmalu po veliki noči in po vseh svetih pripravili zbiranje še uporabnih rabljenih oblačil, posteljnine, drugega tekstila in igrač. Še posebno 2. novembra je bil odziv zelo dober, tako pri prinašalcih kot odjemalcih. Prostovoljke so v veliki dvorani gorenjevaškega Sokolskega doma dežurale od 7. ure zjutraj do 7. ure zvečer, vseh skupaj je bilo osem. Zadnje čase opažajo vse boljšo kakovost in stanje prinesenih stvari. Poleg dobrodelnosti imata zbiranje in delitev tekstila tudi ekološko noto, saj lahko vsak obiskovalec prinese odvečna oblačila kot tudi vzame takšna, ki jih potrebuje, ter s tem podaljša njihovo uporabno dobo in prispeva k manjši potrošnji in obremenitvi okolja. Posamezne prostovoljke so izbrale tudi nekaj oblačil za pomoči potrebne na svojih terenih, ki niso mogli priti do zbirališča. Do novega leta načrtujejo še obisk vseh starejših od 75 let ter prednovoletno druženje za starejše. Kot še dodaja Knafljeva, je KORK Gorenja vas ena izmed najaktivnejših krajevnih organizacij v okviru Območnega združenja Rdečega križa Škofja Loka. V letu, ki prihaja, želi skupaj s sodelavkami vsem veliko dobrega, v prvi vrsti pa zdravja.

Jure Ferlan