Med najbolj športnimi šolami v Sloveniji

20.10.2022

Osnovna šola Ivana Tavčarja Gorenja vas nudi učencem veliko poti do znanja v šoli in naravi, hkrati pa jih že pol stoletja organizirano spodbuja k športnim aktivnostim.

Ekskurzije in šola v naravi
Dvajsetega septembra so učenci od 6. do 9. razreda imeli ekskurzije po Sloveniji. Šesti razred je raziskoval Notranjsko – Postojnsko jamo, Predjamski grad in Cerkniško jezero. Sedmošolci so si ogledali Dolenjsko, in sicer Muljavo, Rašico, Krško jamo in sušilnico sadja v Gradežu. Osmi razred se je vozil po Štajerski; ustavili so se v Centru Noordung v Vitanju in na Ptuju. Devetošolci pa so spoznavali muzej v Kobaridu, nemško kostnico v Tolminu in Tolminska korita. 
Učenci 4. razreda so bili od 19. do 23. septembra na Debelem rtiču. Zaradi hladnega vremena so se učili plavanja v notranjem bazenu. Zanje so organizirali športne aktivnosti in različne delavnice, na primer peko istrskih fritul (to so miške), izdelali so glasbilo nunalco in okvirčke za fotografije. Vozili so se s kajaki, si ogledali Koper in mediteranski park. Zanimiv je bil lov za skritim zakladom.

Pešbus
Že šesto leto je potekal projekt Pešbus. Namen Pešbusa je, da čim več otrok pride v šolo peš. Učenci od 1. do 5. razreda, ki živijo v bližini šole, so se zadnji teden septembra pridružili skupinam, ki so jih pripeljali prostovoljci vodniki. Podporo in materiale za izvedbo Pešbusa nudi IPoP – Inštitut za politike prostora v okviru programa Aktivno v šolo, ki ga sofinancira ministrstvo za zdravje in je del prizadevanj Dober tek, Slovenija, zdravo uživaj in več gibaj. Koordinatorica za šolo v Gorenji vasi je Mojca Mezeg Drmota.

Šport in bronasto priznanje za najbolj športno šolo v Sloveniji 
Kar 34 učencev od 7. do 9. razreda se je udeležilo področnega ekipnega tekmovanja v atletiki v Kranju. Deklice so osvojile odlično 2. mesto. Devet dečkov in osem deklic se je odpravilo v Smlednik, kjer je potekalo državno prvenstvo v gorskih tekih. Najboljši je bil Jernej Štravs, ki je med mlajšimi dečki dosegel 4. mesto. Ekipno so fantje in dekleta dosegli 5. mesto. Tako z dobrimi rezultati že zbirajo točke za najbolj športno šolo v Sloveniji. Šola že več let sodeluje na tem natečaju. Za šolsko leto 2021/22 so prejeli bronasto priznanje. Slavnostna prireditev je bila 27. septembra v Murski Soboti.
Če želite o dogajanju na Osnovni šoli Ivana Tavčarja izvedeti več, vas vabimo, da obiščete njeno spletno stran.

Novinarski krožek in Nina Dolenc

Fotogalerija