Med nominirankami za priznanje občina zdravja

24.3.2023

Konec februarja so v Ljubljani podelili nagrado občina zdravja, ki jo NIJZ od leta 2018 podeljuje občinam, ki prepoznavajo zdravje kot pomembno vrednoto in izstopajo po aktivnostih za izboljšanje zdravja svojih prebivalcev. Med štirimi nominirankami na ravni države je bila tudi naša občina.

Občina zdravja je med 212 občinami sicer postala Občina Velenje, a nominacija je posebne vrste potrditev tudi za našo občino. »Sodelovali smo na sklepni okrogli mizi, kjer so nas predstavili kot primer dobre prakse, ki je rezultat dolgoletnega kontinuiranega dela na področju pogajanj za dodatne programe kot tudi zagotavljanja in urejanja dodatnih prostorov za njihovo izvajanje,« je po dogodku povedala direktorica Občinske uprave Elizabeta Rakovec in zatrdila, da je zdravje v občini prepoznano kot pomembna vrednota.

To potrjuje dejstvo, da je bila ob ustanovitvi občine oskrba občanov v le štirih ambulantah in s patronažno službo v zdravstvenem domu skromna. Dandanes je ambulant že deset, ob patronaži pa deluje tudi laboratorij za odvzem krvi, kar je posledica premišljenega investiranja v zdravstveni dom. »S tem nam je postopoma v Gorenji vasi uspelo razviti sodoben zdravstveni center vrhunskih strokovnjakov, ki dobro sodelujejo, se medsebojno dopolnjujejo in skrbijo tako za kurativno kot preventivno zdravstveno dejavnost in izobraževanje naših občanov,« je pojasnila Rakovčeva. Na občini še poudarjajo, da je pomembno, da vse vodstvene strukture lokalne skupnosti z drugimi deležniki prepoznavajo ključen pomen nenehnega razvoja zdravstvene oskrbe. Izpostavljajo več kot 20 društev in organizacij, ki skrbijo za zdravje občanov, 17 društev spodbuja gibanje vseh generacij na osnovi vsako leto sprejetega letnega programa športa. Razvijati so začeli rekreacijsko središče s telovadnico na prostem tik ob občinskem središču Gorenja vas.

Poleg tega spodbujajo vrsto drugih dejavnosti: podpirajo delovanje krajevne enote Rdečega križa, preventivne programe CSD Škofja Loka, kot so socialno vključevanje posebej ranljivih skupin, programe Sožitja (društva za pomoč osebam z motnjami v razvoju), sofinancirajo zdravstveno letovanje otrok na Debelem rtiču, programe na področju socialno-humanitarnih dejavnosti, programa pomoč na domu in družinski pomočnik ter izvajajo prostovoljski projekt Prostofer. Ker zdravje sodi med najpomembnejše prvine kakovosti življenja v nekem okolju, pa so na občini ponosni tudi na prizadevanja obeh osnovnih šol za športno udejstvovanje in skrb za boljše zdravje in počutje otrok in mladostnikov.

Damjana Peternelj