Med prejemniki priznanj tudi PGD Poljane

21.3.2024

Sredi marca so v Kranjski Gori na regijski slovesnosti podelili letošnje nagrade in priznanja Civilne zaščite. Med prejemniki je tudi Prostovoljno gasilsko društvo Poljane, ki je ob 130-letnici na predlog Gasilske zveze Slovenije prejelo plaketo Civilne zaščite.

Kot je ob prejemu povedal predsednik Borut Pintar, je priznanje Civilne zaščite predvsem poklon vsem gasilkam in gasilcem, ki so skozi zgodovino gradili društvo. »Iz kronike je razvidno, da pot, ki jo je naše društvo prehodilo od leta 1894 pa do današnjih dni, še zdaleč ni bila vedno široka in ravna, ampak nemalokrat strma in trnova. Pa vendar so bili s pogumom, vztrajnostjo in pridnostjo, ki so odlike poljanskih gasilcev že skozi vso zgodovino, kos vsem preprekam, ki jim jih je na pot postavilo življenje.« Priznanje je tudi svojevrstna motivacija za dobro delo tudi v prihodnje. »Da postajamo še boljši in da z optimizmom zremo v prihodnje čase, kar mislim, da ne bo pretežko glede na to, da v društvu deluje več kot 400 članic in članov. Člani in članice operativne enote so visoko usposobljeni ter opremljeni z najnovejšo tehniko in pripravljeni, da se v vsakem trenutku odzovejo klicu na pomoč. Nikakor pa ne smemo pozabiti na našo mladino, ki s svojimi uspehi na raznih tekmovanjih nosi glas društva, ne samo širom Slovenije, ampak tudi izven njenih meja.«

Največje preizkušnje žledolom in poplave 
PGD Poljane je osrednja gasilka enota v občini, v kateri je kar šest prostovoljnih gasilskih društev, ki so vsa sestavni del Gasilske zveze Škofja Loka. Društvo tretje kategorije ima v operativni sestavi 46 članov in članic ter dobro opremljena vozila, s katerimi zagotavljajo operativno pripravljenost 24 ur na dan. Zapletenim in nevarnim situacijam so z najsodobnejšo opremo lahko kos le usposobljeni srčni ljudje, ki mnogokrat za pomoč bližnjemu v nesreči izpostavljajo svoja življenja.
Preizkušenj je bilo v zadnjih desetih letih veliko. Pred desetimi leti so jih prizadele tako žled kot poplave, ki so veliko razdejanje pustile tudi v lanskem letu. Ob žledu so pozimi hrabro priskočili na pomoč Prostovoljnemu gasilskemu društvu Sovodenj, kjer so bile posledice žledoloma najhujše, že jeseni pa kot prvi posredovali v od ujme prizadeti Hotoveljski grapi. Pomagali so jim gasilci iz sosednjih društev in pripadniki slovenske vojske. Tudi v lanskoletnih poplavah, ki so najbolj prizadele prav Gorenjo vas in Poljane z okolico, so bili na terenu med prvimi. Na terenu so se soočali s številnimi zemeljski plazovi, ki so ogrožali tudi hiše, in neprevoznostjo cest, saj je mnoge odseke zasulo ali odneslo.

Pobrateni s češkimi gasilci
Ob pripravljenosti priskočiti na pomoč sočloveku v stiski pa ob dobrih odnosih z društvi v občini gojijo posebno prijateljstvo še z gasilci iz Češke. Po večletnem prijateljstvu so v letu 2014 na akademiji ob 120-letnici z gasilci JSDH Plana nad Lužnici podpisali listino o pobratenju, s katero sta se obe društvi zavezali, da bosta gojili in poglabljali medsebojne stike med člani obeh društev.

Prostovoljstvo največja vrednota 
Več kot 400 članov društva, ki letos praznuje pomemben jubilej, je ponosnih, da lahko negujejo prostovoljstvo, ki je samo po sebi dragocena vrednota na vseh področjih in se najbolj celovito pokaže ravno v pomoči ob nesrečah. Prostovoljstvo je torej kapital, ki ga ni mogoče nadomestiti z ničimer, so prepričani v društvu, zato se bodo tudi v prihodnje trudili za dobrobit vseh v bližnji in daljni okolici. Predsednik društva pa se ob tej priložnosti zahvaljuje prav vsem gasilkam in gasilcem, »od najmlajšega pionirja pa do najstarejšega veterana, ki s srčnostjo in zagnanostjo tlakujejo pot društva v prihodnje čase. Prepričan sem, da so vsi tisti, ki jih ni več med nami, če nas le lahko gledajo od nekod, ponosni na vse, kar danes predstavlja Prostovoljno gasilsko društvo Poljane.«

Damjana Peternelj