Mesec bralne kulture in dobrodelnosti

21.12.2023

Na Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas se zavedajo, da je pomembno otroke opremiti s čim več znanja, hkrati pa poskrbeti za zdravje, kulturo, bralne navade in boljšo pismenost. Navajati jih je treba na sočutje in dobroto, kar se bo v prihodnosti obrestovalo vsem generacijam.

Kultura
V letošnjem šolskem letu se je Osnovna šola Ivana Tavčarja pridružila Nacionalnemu mesecu skupnega branja, da bi dala prispevek k prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni in v zamejstvu. V vseh oddelkih so brali poučne knjige in revije. Obenem so se učili navajanja virov in literature. Društvo Bralna značka Slovenije je poskrbelo, da so prvošolčki po vsej državi prejeli slikanice Hiša selivka. S tem so stopili na pot branja za bralno značko. Za mlade knjižne molje je bil 23. november poseben dan, saj so »bralni značkarji « odšli na knjižni sejem v Ljubljano. Dobri dve uri se je 50 učencev od 6. do 9. razreda sprehajalo med bogato založenimi stojnicami, listalo po knjigah, kar precej so jih tudi kupili za branje v zimskih mesecih.
V okviru projekta Povabimo besedo so učenci 3. b gostili priznano vsestransko umetnico Natašo Konc Lorenzutti. Z mentoricami Natašo Čadež, Barbaro Tušek in Tino Marovt so pripravili prisrčen program, v katerem ni manjkalo inštrumentalistov in zanimivih vprašanj za gostjo. Izmislili so si igro z namišljenim prijateljem, ki so ga učenci poimenovali Tavči po Ivanu Tavčarju. Gostja je udeležence navdušila z miniaturnim gledališčem in basnijo za odrasle. Učenci 8. razreda so si v Cankarjevem domu ogledali gledališko predstavo Prosto po Prešernu. Trije igralci so s petjem, plesom in igranjem odlično predstavili Prešernovo poezijo današnjemu mladostniku. Četrtošolci so zadnja novembrska dneva preživeli nadvse kulturno. V Groharjevi hiši v Sorici so imeli odlično vodene glasbene in likovne delavnice. Spoznavali so različna tolkala, jih preizkusili in na koncu v velikem tolkalnem orkestru nanje zelo dobro zaigrali. V slikarskem ateljeju so spoznali različne slikarske tehnike in po zgledu narisali vsak svojo risbo. Ogledali so si še Groharjevo galerijo, v Železnikih pa muzej in stari plavž.

Zdravje
V petek, 17. novembra, je po Sloveniji potekal projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Prvič je bil organiziran 18. novembra 2011. Osnovna šola Ivana Tavčarja Gorenja vas sodeluje pri tem že vse od začetka. A niso imeli le tradicionalnega slovenskega zajtrka, saj so za vrtec in vse učence od 1. do 9. razreda organizirali dan dejavnosti, ki so ga poimenovali Dan zdrave šole. Tokratno vodilo je bilo: Imejmo zdrav, razgiban, prijeten in sproščen dan. Poudarki dneva pa so bili na duševnem zdravju, medgeneracijskem sodelovanju, zdravi hrani in gibanju.

Tekmovanja
Že septembra je potekalo šolsko tekmovanje iz logike. Preizkusilo se je 30 učencev od 6. do 9. razreda. Po šolskem in regijskem tekmovanju se je na državno uvrstila Tajda Kržišnik in osvojila srebrno priznanje. Na OŠ Franceta Prešerna v Kranju je potekalo regijsko tekmovanje v konstruktorstvu za učence 1. in 3. triade. V treh tekmovalnih kategorijah so letos prvič sodelovali tudi učenci naše šole. Žan Reven je osvojil prvo mesto. Med najboljšimi so bili tudi Filip Šifrar na 4. mestu, Gal Tavčar na 5. mestu in Vita Božnar na 9. mestu.

Varnost
Na šoli je bila s pomočjo Prostovoljnega društva Gorenja vas izvedena vaja evakuacije. Učenci in zaposleni so stavbo zapustili v treh minutah in se zbrali na igrišču. Vrtec in učenci do tretjega razreda so se zaradi dežja umaknili v telovadnico. Upamo, da resnična evakuacija ne bo potrebna. V zadnjih dvajsetih letih je bila izvedena 14. januarja 2005. Takrat se je zgodil potres z močjo 4,1 stopnje po Richterjevi lestvici z epicentrom pod Poreznom. Varno in brez panike so vsi zapustili šolsko poslopje.

Dobrodelnost
V sredo, 29. novembra, je potekal dobrodelni bazar. Po razgibanem kulturnem programu so obiskovalci lahko kupili številne izdelke, ki so jih izdelali učenci s pomočjo mentorjev. Prostovoljni prispevki so napolnili šolski sklad, s katerim pomagajo otrokom iz socialno šibkejših družin.

Novinarski krožek in Nina Dolenc

Fotogalerija