Mesec požarne varnosti

20.10.2022

Tudi baterije lahko zagorijo. Preprečite požar baterij. To je slogan letošnjega meseca požarne varnosti v organizaciji Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Gasilske zveze Slovenije, Slovenskega združenja za požarno varstvo ter Združenja slovenskih poklicnih gasilcev.

V vsakdanjem življenju se povečuje uporaba naprav z litij-ionskimi baterijami. So v mobilnih telefonih, prenosnih in tabličnih računalnikih, predvajalnikih glasbe, fotoaparatih, kamerah, igračah, orodju, invalidskih vozičkih, radijsko vodenih modelih, brezpilotnih zrakoplovih (dronih) ... Vedno več je uporabnikov, ki za prevoz uporabljajo vozila na električni pogon (električni avtomobili, električna kolesa, električni skiroji in podobno), ki jih poganjajo litij-ionske baterije. V mesecu oktobru tako gasilska društva in organizacije opozarjajo na vzroke za nastanek požarov na litij-ionskih baterijah, posredujejo navodila za preprečevanje požara ter seznanjajo s pravilnim polnjenjem, shranjevanjem in odlaganjem baterij in njihovim gašenjem. Več o tem lahko preberete na spletni strani Gasilske zveze Slovenije. Gasilska društva, tudi v naši občini, v tem času že tradicionalno organizirajo dneve odprtih vrat s pregledom in možnostjo nakupa gasilnika, evakuacije, meddruštvene vaje … Danes, 21. oktobra, bo na območju Lučin potekala vaja članic, jutri pa vaja članov s postrojem enot v organizaciji GPO Gorenja vas - Poljane.

Na številko 112 pokličete ali pošljete kratko sporočilo, če potrebujete pomoč gasilcev, nujno medicinsko pomoč, druge reševalne službe ali policijo. Številko 112 lahko brezplačno kličete s stacionarnega in mobilnega telefona (tudi če je račun prazen) v vseh državah EU.

Lidija Razložnik