Minimalne pripombe na delo občinske uprave

20.10.2022

Nadzorni odbor občine je v prvi polovici leta podrobno pregledal posamezne postavke občinskega proračuna za preteklo leto, in sicer prizidek Vrtca Agata Poljane, materialne stroške na obeh osnovnih šolah ter sofinanciranje investicij v kmetijska gospodarstva.

Pri Vrtcu Agata so pregledali dokumentacijo v zvezi z javnim razpisom, stroške projekta in financiranje ter primopredajo in zaključek del. Nepravilnosti niso bile ugotovljene, sta pa nadzornici izrekli pohvalo občinski upravi za pridobljena nepovratna sredstva v višini 51,8 odstotka vrednosti projekta. Pri pregledu materialnih stroškov za obe šoli sta nadzornici preverjali razloge za različen način knjiženja in prikaza stroškov na šolah, zato sta priporočili, naj se v prihodnje pri knjiženju posameznih vrst stroškov za obe šoli uporablja enak način razporejanja stroškov po kontih oziroma knjiženje na iste konte. 

Pri pregledu sofinanciranja investicij v kmetijska gospodarstva sta ugotovili, da je bilo v letu 2021 za to področje namenjenih 78.827 evrov, od tega skoraj 67.000 evrov za nakup kmetijske mehanizacije oziroma urejanje kmetijskih zemljišč, druge naložbe in opremo kmetijskih gospodarstev, preostanek pa za nakup gozdarske mehanizacije. Za enega od sklopov razpisa sta nadzornici ugotovili, da ne upošteva davčnega statusa upravičenca in se upravičenci postavljajo v neenak položaj, zato sta priporočili, da to na občini v prihodnje poenotijo. 

Nadzorniki so preverili tudi odgovore občinske uprave glede upoštevanja priporočil nadzornega odbora v obdobju 2019–2021, ki jih je bilo kar 36. Podrobneje jih je zanimal pregled glede hrambe inštrumentov zavarovanja v računovodstvu občine. Vsi inštrumenti zavarovanja za dobro izvedbo del in odpravo napak v garancijskem roku so shranjeni na enem mestu v računovodstvu, kjer kljub večkratnim urgencam nimajo garancij, ki so jih skladno s pogodbo dolžni dati izvajalci npr. zimske službe. Priporočili so, naj v računovodstvu določijo način dodatnega obveščanja odgovornega vodje del o izteku veljavnosti posamezne garancije vsaj tri mesece pred iztekom njene veljavnosti.

Damjana Peternelj