Mladi košarkarji četrti v Sarajevu

18.4.2024

Mlajši dečki U12 Košarkarskega kluba Gorenja vas so se konec marca udeležili turnirja Sarajevo Cup 2024. Ekipa v sestavi: Žiga Šubic, Kristjan Bohl, Matic Dolinar, Tilen Primožič, Tilen Strel, Filip Kržišnik Dolenc, Andraž Flander, Matic Ferlan, Tian Klemenčič, Aljaž Peternelj, Urh Dolenc, Nace Pelko s trenerjem Gregom Rženom na čelu je debitirala na mednarodnem turnirju in v hudi konkurenci osvojila četrto mesto.

Ekipa zavzeto in uspešno trenira trikrat tedensko ter dosega odlične rezultate že vse od začetka sezone. Osvojili so 25 zmag in le štiri poraze. Turnir v Sarajevu je bil tako nagrada za preteklo uspešno in trdo delo ter motivacija za prihodnje – kar pa glede na dosežen uspeh zagotovo je.

Treningi pred turnirjem so potekali tako kot običajno. Dečki so se polni pričakovanj ter z novo klubsko opremo odpravili na svoj prvi turnir v tujino, sestavljen iz rednega dela, kjer je v šestih skupinah tekmovalo pet ekip. Pomerili so se z ekipami iz Kopra, Dravograda, Bosne (Slavija) in Srbije (Zemun) ter osvojili tri zmage, en poraz in končno drugo mesto. »V izločilne boje so se uvrstile le prvouvrščene ekipe, mesto v izločilnih bojih smo si zagotovili kot 'srečni poraženci', saj smo imeli najboljšo razliko v danih in prejetih koših. Tako smo se uvrstili med najboljših osem ekip,« je ponosno pojasnil trener Grega Ržen, ki je trenersko delo začel v sezoni 2018/2019 kot trener ekipe U11. V četrtfinalu so se pomerili s Pobednikom iz Srbije in tekmo končali z rezultatom 58 : 30 ter se uvrstili v polfinale. Po porazu s KK Triglav Kranj je sledila tekma za tretje mesto proti Braniku iz Maribora. Zaradi velike utrujenosti, a izjemne igre, v treh dneh so odigrali sedem tekem, so turnir zaključili na odličnem četrtem mestu med 30 ekipami v kategoriji U12. Trener Grega Ržen je v ospredje postavil izjemno željo in borbenost dečkov: »So izjemno pridna ekipa. Kot edini odrasli spremljevalec 12 igralcev nisem imel prav nobenih težav z disciplino oziroma drugih nevšečnosti. Neverjeten je tudi njihov ekipni duh, saj vsi delajo drug za drugega, se spodbujajo ter si med seboj pomagajo. Za otroke, stare 12 let, je to zelo navdušujoče! Zelo sem ponosen, da lahko treniram take igralce, ki imajo željo po napredku. To je želja vsakega trenerja.«
Ekipa je imela na tribuni močno podporo staršev, kar je nedvomno prispevalo k dobremu vzdušju in motivaciji. Med tekmami so imeli nekaj prostega časa, ki so ga izkoristili za ogled najstarejšega dela mesta Baščaršije, kamor so se odpravili s tramvajem. Spoznali so mesto in kulturo, kupili spominke ter okusili prave bosanske čevapčiče. »Osvojeno četrto mesto je izjemen dosežek tako za dečke kot KK Gorenja vas, saj gre za majhen klub z manjšim naborom igralcev. Kljub temu se lahko primerjamo in tekmujemo z ostalimi večjimi klubi v Sloveniji, kar smo že večkrat dokazali na parketu. Naš klub in igralci so kazalnik, da delamo uspešno in predano. Verjamem, da so fantje s tem dobili še dodatno željo in zagon za košarko,« je sklenil Grega Ržen, ki poleg ekipe U12 trenira še U14.

Dečke v aprilu čakata še dva turnirja v državnem tekmovanju. V juniju sledi največji košarkarski dogodek sezone: Košarkarski festival, ki se ga že tradicionalno udeleži več kot dvajset ekip iz sosednjih klubov.

Lidija Razložnik