Na koncu so bili zmagovalci vsi

10.11.2022

Letošnje regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa ni bilo v znamenju tekmovalnega duha, ampak je bilo usmerjeno v izpopolnitev znanja ekip in vseh postopkov, ki jih je treba izvesti pri ponesrečencih.

V soboto, 15. oktobra, je v Logatcu po več kot dveh letih potekalo 25. regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa. Iz gorenjske regije sta svoje znanje pokazali dve: ekipa prve pomoči iz občine Gorenja vas - Poljane in združena ekipa iz Radovljice in Tržiča.

Kot je povedala vodja ekipe iz občine Gorenja vas - Poljane Nina Strel, so udeleženci preverjanja usposobljenost in znanje prikazali pri reševanju in oskrbi realistično prikazanih poškodb ponesrečencev v različnih nesrečah, ki nas lahko prizadenejo. To so na primer prometne nesreče, nenadno obolele osebe s sumom na možgansko ali srčno kap, izvajanje temeljnih postopkov oživljanja, oskrba najrazličnejših poškodb, ran in opeklin... Pomerili so se na štirih delovnih točkah – nesrečah, kjer so pod budnim očesom ocenjevalcev ponesrečence čim bolje oskrbeli. Nina Strel še pravi, da je kot vodja ekipe imela malo drugačno vlogo: svoje člane je na delovišču koordinirala, vzpostavljala komunikacijo z reševalci in drugimi tehničnimi službami. Ponosna je, da se je ekipa občine Gorenja vas - Poljane na vseh deloviščih odrezala odlično, kar je posledica vseh ur, vloženih v vaje. Letošnje preverjanje ekip torej ni potekalo v tekmovalnem duhu (rezultati niso bili pomembni, saj je letošnje državno tekmovanje odpadlo), zato so bili vsi zmagovalci. Letošnje preverjanje je bilo tako usmerjeno v izpopolnitev znanja in vseh postopkov, ki jih je bilo treba izvesti pri ponesrečencih.

Nina Strel še razmišlja, da jim tovrstna preverjanja dajo potrditev, da imajo veliko znanja, sposobnosti in iznajdljivosti, hkrati pa jih pripravijo na možnost posredovanja ob realni nesreči, kjer bi bila njihova pomoč potrebna. Njihova ekipa tako priskoči na pomoč občanom na intervencijah ob naravnih in drugih nesrečah.

Njihove priprave sicer potekajo tako, da se usposabljajo na vajah nekajkrat mesečno v gasilskem domu v Poljanah. Vsake toliko časa vaje izvedejo tudi z domačimi gasilci, saj tako dobijo nekaj več vpogleda v njihovo delo – in obratno. Tako namreč v primeru nesreče še lažje sodelujejo.

Takšnega preverjanja ekip, kot je bilo zadnje v Logatcu, se udeležijo vsako leto, sodelujejo pa tudi na občinski vaji enot Gasilskega poveljstva občine Gorenja vas - Poljane in enot Civilne zaščite občine Gorenja vas - Poljane, ki je letos potekala 22. oktobra na območju Lučin, na žagi Premetovc.

Klara Mrak

Fotogalerija