Na letošnjem ŠvicBolu kar 20 ekip

1.7.2019

Floorball klub (FBK) Polanska Banda je 1. junija letos organiziral že 14. turnir v floorballu oz. ŠvicBol, na katerem je sodelovalo kar 20 ekip.

Na letošnjem turnirju je prvo mesto že tretje leto zapored osvojila ekipa Debilkoti, drugo mesto ekipa Lord A.G.C. #9, tretji pa so bili člani ekipe Mulci. Nagrado za najboljšega strelca je prejel Luka Stanonik, najboljša strelka turnirja pa je bila Laura Žavbi. Organizatorji se zahvaljujejo vsem, ki so pripomogli, da je bila izvedba letošnjega ŠvicBola več kot uspešna, hkrati pa tudi vsem udeležencem, ki s svojo udeležbo skrbijo, da dogodek ostaja največji rekreativni floorball turnir v Sloveniji.

In za vse, ki igre še na poznate – kako poteka? Floorball je športna različica dvoranskega hokeja, ki je za razliko od hokeja na ledu nenasilen šport, pri katerem je grobost strogo kaznovana. Igralec igra s posebno palico, ki ima oblikovan plastičen loparček. Moštvo skuša v nasprotnikova vrata potisni plastično votlo žogico. Vratar je zavarovan, saj igra brez palice, zato skuša vrata zavarovati s telesom, nogami ali rokami. Igralci in vratar morajo biti ustrezno telesno pripravljeni, saj je floorball zelo dinamičen in hiter šport, ki zahteva tudi odlično tehniko obvladovanja žogice s palico. Strategija igre in sama postavitev igralcev sta precej podobni hokeju na ledu. V Poljanah so tako letos igrale ekipe s štirimi igralci, vratar pa je igral s palico. Tekmovanje je sicer potekalo po pravilih Florball zveze Slovenije, z izjemami, ki jih lahko določi organizator. Za zaključek so organizatorji pripravili že tradicionalni ogled finalne tekme nogometne Lige prvakov.

Floorball sekcija v Poljanah je bila ustanovljena leta 2005 in je najmlajša sekcija Športnega društva Poljane. Z ustanovitvijo sekcije so sledili splošnim trendom v okolici, kjer je igra v zadnjih letih zelo popularna. Njihovi člani med drugim igrajo za ekipe z daljšo tradicijo na najvišjih nivojih, raznih turnirjev in ligaških tekmovanj pa se udeležujejo tudi z lastno ekipo, ki se imenuje Polanska banda.

Kristina Z. Božič