Na razstavi sedemsto voščilnic

1.2.2024

Na sam božični dan je po praznični dopoldanski maši v večnamenskem objektu ob župnišču v Stari Oselici Ivan Filipič pripravil razstavo božičnonovoletnih
voščilnic.

K temu ga je spodbudilo veliko zanimanje za njegovo lansko razstavo podobic. Obiskovalcem je predstavil zbirko okrog 700 razglednic in kuvertnih voščilnic z motivi božiča in novega leta. Najstarejša med njimi je nastala davnega leta 1902 in sega v čas začetkov njihovega pošiljanja. Nekatere starejše so še črno-bele, večina je barvnih, glede na obdobje nastanka se razlikujejo po slogu, vrsti papirja in tiska.

Prav vse pa vsebujejo dobre želje ob praznikih in novem letu. Ivan je pokazal tudi svojo najljubšo voščilnico iz zbirke, poslano 25. decembra 1962, na dan, ko je bil rojen. Tako kot številne druge jo je pridobil kot zbiratelj. Jedro zbirke predstavljajo voščilnice, ki so jih dobili člani njihove družine skozi več generacij. Zbrane je kratko nagovoril in razstavo blagoslovil duhovni pomočnik Simon Fortuna. Kot je povedal avtor razstave, je božič poleg Jezusovega tudi njegov rojstni dan, zato je ta praznik zanj še toliko bolj poseben. Zbira tudi velikonočne voščilnice, morda bo v prihodnosti razstavil še te. Posebno so mu pri srcu tudi razglednice, ki jih je dobival od domačih in prijateljev v času služenja vojaškega roka na Reki in v Ilirski Bistrici, ko je bil dolge mesece ločen od njih. To so bili še časi, ko ni bilo mobilnih telefonov in interneta, tako da so bili stiki po pošti še kako pomembni. Ob tem se Ivan sprašuje, kaj bo ostalo za sedanjo družbo, pretekli rodovi so nam zapustili pisne sledi na papirju, tudi voščilnice so svojevrsten zgodovinski dokument, sedanja komunikacijska tehnologija pa je precej krhka, SMS-sporočila se bodo le težko dolgoročno ohranila, potem ko bodo telefonski aparati odslužili namenu. Zbira še naprej, zato je vesel vsake voščilnice, ki jo pridobi, večinoma mu jih ljudje podarijo. Če jih kdo ima, pa ne ve, kam bi z njimi, se lahko nanj obrne po telefonu na št. 031 504 549.

Jure Ferlan