Na Trebiji zacvetel bananovec

18.11.2021

Lojzetu Erženu s Trebije je konec septembra zacvetel bananovec, ki ga je pred sedmimi leti naročil kar po pošti in so mu ga poslali iz Maribora.

V času obiska, sredi oktobra, so drevo, posajeno v večjem loncu pod balkonom in pred mrazom zastrto s kopreno, množično obletavale čebele. "Tako je že tri tedne, odkar cveti," je pojasnil Lojze, ki je pod plastmi cvetov ponosno pokazal tudi prve nastavke banan.

"Ne vem, kaj me čaka, sploh, ker je drevo zacvetelo na jesen," je povedal malce v negotovosti, predvsem pa v pričakovanju, da tudi v tem delu Poljanske doline dozori ta eksotični sadež, katerega domovina je Azija, največji pridelovalci pa so v Afriki, Severni in Južni Ameriki ter na Kanarskih  otokih. Čez zimo in pred nizkimi temperaturami ga bo umaknil na varno, v prostore garaže. "Pred leti sem bral, da je bananovec zacvetel v Brebovnici in da je obrodil tudi sadeže," je še povedal upokojenec s Trebije, ki ima sicer okrog hiše na nekaj sto kvadratnih metrih zasajenih veliko vrst sadja in zelenjave: od češenj, marelic, breskev, jabolk in hrušk, kar večino cepi sam, do ribeza, jagod in malin, pri katerih je navdušeno pokazal nastavke plodov. Ponosen je na limonovec, ki je star štiri leta in je že dvakrat obrodil. Na zelenjavnem vrtu so se v pozni jeseni še bohotili endivija, motovilec, korenje, večino zelenjave pa je že shranil v shrambo za ozimnico, zato jima z ženo solate v trgovini skoraj ne bo treba kupovati. Nabral in posušil je tudi več zelišč, med njimi meto, ki jo zmelje za krvavice, pripravil je semena za naslednjo letino.

V veliko veselje mu je tudi delo z rožami: pokaže številne kaktuse, na balkonu pa nageljne, ki mu jih še ni bilo treba pospraviti na varno zaradi nizkih temperatur. Rad ima naravo in življenje z njo, kar mu je bilo dano že v mladosti. Da mu bo na stara leta veselje naredil cvetoči bananovec, ni sicer nikoli pomislil, bo pa z veseljem in pričakovanjem počakalna prvo letino, če bo le drevo primerno  preneslo zimo s kratkimi dnevi.

Damjana Peternelj