Nadpovprečno pri obnovi cest

3.2.2022

Epidemija covida-19 je tudi v KS Javorje pustila svoj pečat. Bilo je manj sproščenega družabnega življenja kot v preteklih letih, vse večje prireditve so odpadle, življenje je potekalo nekoliko bolj umirjeno.

Na področje komunalnih dejavnosti pa posledice virusa niso imele vpliva, ampak so bile aktivnosti predvsem pri gradnji cest nadpovprečne.

Prenova ceste Murave–Žetina je bila lani zaključena. Take obnove so povezane z zajetnimi sredstvi, katerih pridobitev običajno zahteva veliko truda in iznajdljivosti, ki sta ga tokrat vložila poslanec Žan Mahnič in župan Milan Čadež. V imenu KS Javorje se jima lepo zahvaljujemo, enako tudi vodstvu občine, sodelavcem in izvajalcem, ki so bili vključeni v ta projekt. Posebna zahvala pa gre tudi izvajalcu del na tem odseku, podjetju Oblak, s. p., ki je s svojo ekipo poskrbelo za strokovno izvedbo del in ne nazadnje tudi za konstruktivno sodelovanje z lastniki zemljišč.

Lani so potekala večja vzdrževalna dela oziroma obnove na cestnih odsekih: Suša–Dolenja Žetina, odcep Kolavž, in Gorenja Žetina–Dolenja Žetina. Ti odseki ležijo na skoraj tisoč metrih nadmorske višine, tu pa zima malo prej pokaže zobe. Tega žal izvajalec asfaltiranja ni upošteval, zato bodo ti odseki lahko dobili asfaltno prevleko šele letos. Obnovljen je bil most na lokalni poti Dolenčice–Zakobiljek. Izvedli so tudi sanacijo udora na cesti Četena Ravan–Zapreval, oporni zid na cesti v vasi Mlaka, vzdrževalna dela na cestnem odseku Gorenja Žetina–Črni Kal in na drugih odsekih.

Zahvaliti se moramo tudi vestnemu gospodarju pokopališča Simonu Dolinarju iz Javorij, ki redno skrbi, da imamo lepo urejeno pokopališče. Čaka pa nas še precej obnovitvenih posegov, od katerih je najbolj potrebna sanacija spodnjega obzidja, ki je bilo pred leti očiščeno podrasti in grmovja ter je tako razkrilo poškodbe. Z zadovoljstvom ugotavljamo, da se nadaljujejo aktivnosti za gradnjo nove šole v Javorjah. Pripravlja se izgradnja objekta, ki bo v eni stavbi nudil potrebne prostore za osnovno šolo, gasilski dom in delovanje lokalne skupnosti. Izgradnja tega objekta je za kraj življenjskega pomena, zato se tudi v KS trudimo pomagati po najboljših močeh. Ker smo še edina KS, ki nima niti zasilno primernega prostora za namen mrliške vežice, se zavzemamo, da bi bile v sklopu projektiranja osnovne šole izdelana tudi izhodišča za poslovilni objekt. Še najbolj smotrno bi bilo izdelati arhitekturno zasnovo celotne ureditve centra Javorij. KS bo kot doslej tudi v prihodnje sodelovala in pomagala pri različnih dogodkih v kraju, ki jih prirejajo društva, šola, župnija ali druge organizacije, če bodo razmere to dopuščale.

Hvala vsem za dobro sodelovanje, še posebno svetnikom KS Javorje, občinski upravi z županom Milanom Čadežem in strokovnim izvajalcem, vsem krajanom pa tudi za potrpežljivost in razumevanje.

Ciril Alič, predsednik sveta KS Javorje