Nagradili najboljše literarne in likovne ustvarjalce

23.11.2023

Na Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas so konec oktobra pripravili slovesnost ob zaključku likovnega in literarnega natečaja, s katerima sta se v praznovanje Tavčarjevega leta vključili tudi obe osnovni šoli v občini.

Državni likovni natečaj z naslovom Tavčarjevo leto je razpisala Osnovna šola Ivana Tavčarja Gorenja vas, literarni natečaj z naslovom Zemlja domača ni prazna beseda pa Oosnovna šola Poljane. Šoli sta prispevke zbirali od aprila do konca junija, pri tem pa sta se povezali tudi z Občino Gorenja vas - Poljane in Kulturno-umetniškim društvom Trata. Na prireditvi konec oktobra v avli OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas so najboljšim podelili nagrade in priznanja.

Literarni natečaj je bil namenjen ustvarjalcem Poljanske in Selške doline ter Škofje Loke. Po besedah idejne vodje natečaja Bernarde Pintar so prejeli dvanajst literarnih prispevkov učenk iz osnovnih šol Ivana Tavčarja Gorenja vas, Poljane in Žiri, svoja dela so poslali tudi trije odrasli avtorji. Literarna dela je ovrednotila strokovna komisija, ki so jo sestavljale Bernarda Buh, Barbara Levstek in Bernarda Pintar, ki so izbrale po tri najboljša besedila med osnovnošolskimi in odraslimi ustvarjalci. Diplomo za prvo mesto v kategoriji osnovnošolcev je prejela Mirjam Božnar z Osnovne šole Poljane, med odraslimi pa je komisija diplomo za prvo mesto dodelila Mariji Knafelj za pesem v poljanskem narečju Ni prazna besida.

Osnovnošolci iz vse Slovenije pa so lahko sodelovali tudi na likovnem natečaju, na katerem so do konca lanskega šolskega leta prejeli 245 slik z različnih koncev Slovenije. Likovna dela je ocenila komisija, ki so jo sestavljale Jana Rojc, Tina Marovt, Silva Karim in Marjeta Kepec. Za razstavo so izbrali 30 najboljših slik, ki so jih ustvarili učenci s pomočjo 12 mentorjev s sedmih šol. Nagrado za prvo mesto je prejela Izabela Treven z OŠ Poljane za portret Ivana Tavčarja.

Mateja Rant