Nagrajenec Akademije strojništva

18.11.2021

Igor Stanonik, podpredsednik poslovnega odbora podjetja Polycom, je prejel nagrado za globalno prodornost slovenskega inženirstva za prilagajanje hitrim spremembam ter uvajanje sodobnih trendov poslovanja.

Zveza strojnih inženirjev Slovenije že več kot desetletje organizira Akademijo strojništva, s katero spodbuja povezovanje inženirjev vseh generacij in opozarja na pomembnost inženirskega poklica. V okviru dogodka podelijo nagrade in priznanja izstopajočim posameznikom. Nagrado za globalno prodornost slovenskega inženirstva je prejel Igor Stanonik, podpredsednik poslovnega odbora podjetja Polycom, za prilagajanje hitrim spremembam ter uvajanje sodobnih trendov poslovanja.

"Ko me je poklical prof. dr. Iztok Golobič, predsednik zveze in predavatelj fakultete za strojništvo, in povedal, da sem med prejemniki nagrad za posebne dosežke na področju strojništva, sem bil obenem presenečen in počaščen. Veseli me, da so ocenjevalci prepoznali moje delovanje na področju strojništva vse od mojih začetkov do profesionalne kariere." To je prva nagrada Akademije strojništva Polycomu. "Stati na odru pred spoštovano publiko je bil zame izjemen ponos. Prevzeti nagrado v imenu podjetja pred slovenskimi inženirji, magistri, doktorji strojništva, ki danes tvorijo najboljše gospodarstvenike in akademike v Sloveniji, ter jo prejeti pred sodelavci je res velika čast. Zahvala vsem, ki so Polycom prepoznali kot podjetje, ki stavi na razvojno inženirstvo, povezovanje in trajnostni razvoj." Nagrada pripada vsem zaposlenih v podjetju. "Brez inženirstva ni izdelka. S povezovanjem je moč podjetja še večja, omogoča nam obstoj na trgu. Če pogosto slišimo, da na mladih svet stoji, se na inženirjih svet gradi. Verjamem v naše zaposlene, celotno ekipo, saj so že dokazali, dokazujejo in bodo še dokazovali, da so znanje, veščine, kulturo in izkušnje prenašali na mlajšo generacijo. Posebna zahvala tudi bratu Iztoku in moji družini, ki mi je vedno in povsod stala ob strani." Podjetje je prejelo že kar nekaj nagrad tako doma kot v tujini in na vse so izjemno ponosni. Posebno mesto ima nagrada največjega kupca, ki jih je izbral za najboljšega dobavitelja – so njihov globalni dobavitelj. Podjetje svoje izdelke izvaža v države EU, ZDA, Mehiko, Maroko, Južno Korejo, na Kitajsko, posredno tudi na Japonsko. So trajnostno in družbeno odgovorni. V podjetju so uvedli različne nove tehnologije: tehnologija obogatene resničnosti, načrtovanje in uvedba avtonomnih vozil v proizvodno-logistični proces, implementacija kolaborantovih robotov, uvajanje senzorike in avtomatizacija. Lotili so se izboljšave procesa razvoja novega izdelka. Veliko časa in virov namenijo tudi usposabljanju in izpopolnjevanju kadrov na področju vodenja.

To je prva nagrada Akademije strojništva Polycomu. "Zahvala vsem, ki so Polycom prepoznali kot podjetje, ki stavi na razvojno inženirstvo, povezovanje in trajnostni razvoj." Nagrada pripada vsem zaposlenih v podjetju.

"Marca prihodnje leto bo minilo že drugo leto, odkar se spopadamo z ukrepi zaradi epidemije covida-19, ki jih moramo izpolnjevati, da omejimo širjenje. Se mi pa zdi, da smo v tem času nekatere stvari hitreje izpeljali in našli drugačne rešitve, kot je denimo uvedba dela na daljavo prek različnih spletnih aplikacij, zelo hitro so bile vpeljane različne prilagoditve delovnih mest in delovnega okolja." Obdobje, ko se industrija spopada s pomanjkanjem polprevodnikov, drugih surovin in energentov, na drugi strani pa z inflacijo in stagflacijo, je naporno in zahtevno tudi za ponudnika celovitih razvojnih rešitev za avtomobilsko in druge industrije. "Sedanjost, ki jo trenutno živimo, je zame eno najbolj zahtevnih obdobij. V svoji karieri sem doživel že razpad tržišča s propadom Jugoslavije leta 1991, krizo leta 2008 … Tu je še trenutna kriza, katere razsežnosti še ne poznamo, niti ne vemo, ali se šele začenja ali končuje. Na same razmere ne bomo imeli veliko vpliva, bodo pa potrebna stalna prilagajanja. Smo v času hitrih sprememb, zato upam, da se bomo čim bolje in čim uspešneje prilagajali izzivom. Naša pot je delovanje v segmentu, kjer sta potrebna znanje in inovativnost, tj. področje avtomobilske industrije, področje IIOT, IOT ter področje industrijskega inženiringa."

Lidija Razložnik