Nagrajeni tudi izdelki iz naše občine

23.12.2021

Na letošnjem senzoričnem ocenjevanju BC Naklo je sodelovalo devet izdelkov iz skupin pekovski izdelki, testenine in mlečni izdelki. Pet izdelkov je bilo nagrajenih z zlatim, dva s srebrnim in dva z bronastim priznanjem.

Trinajst izdelkov iz skupin alkoholne pijače, konzervirana zelenjava in sadje ter izdelki iz gozdnih sadežev in zelišč je bilo ocenjenih na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Vsi izdelki so bili nagrajeni: pet z zlatim, dva s srebrnim in šest z bronastim priznanjem. Na ocenjevanju so sodelovali tudi štirje ponudniki iz naše občine. Zlato priznanje so prejele Milena Miklavčič iz Dolenjih Ravni  a pelinovo žganje, Irma Božič iz Loma nad Volčo za poltrdi sir in Petra Potočnik s Hotavelj za jušne zvezdice. Ana Gantar iz Žirovskega Vrha je za terjak s sladkorjem prejela srebrno priznanje. Milena Miklavčič, Petra Potočnik in Ana Gantar so si za brinjevec, zelenjavno omako in terjak brez sladkorja prislužile še bronasto priznanje.

Kot je pojasnila Kristina Miklavčič iz Razvojne agencija Sora za potrebe kontrole kakovosti izdelkov blagovne znamke enkrat letno nenapovedano in naključno odvzame vzorce na različnih prodajnih mestih: "Tudi letos so bili rezultati kontrole zelo dobri, saj so bili vsi odvzeti izdelki, ki se tržijo pod blagovno znamko, primerne kakovosti. Od skupno dvanajstih izdelkov je bilo namreč sedem izdelkov ocenjenih z zlatim, dve s srebrnim in trije z bronastim priznanjem. Čestitke lokalnim ponudnikom na Škofjeloškem, ki ohranjajo visok nivo kakovosti svojih izdelkov, kar je tudi ena izmed zahtev trženja pod blagovno znamko Babica in Dedek, naravni izdelki iz škofjeloških hribov, ki označuje izdelke iz območja štirih občin. Izdelki so izdelani na tradicionalen način iz lokalnih surovin, ki na senzoričnih ocenjevanjih dosegajo visoke ocene. Pri potrošnikih so pekovski, mlečni in mesni izdelki Škofjeloškega prepoznani kot visokokakovostni, izdelani na tradicionalen način ob uporabi lokalnih in drugih izbranih sestavin. Povpraševanje po teh izdelkih stalno narašča, vse širše je tudi območje, kjer je te izdelke možno kupiti." Kakovost izdelkov so nekateri ponudniki preverili tudi na senzoričnih ocenjevanjih v okviru prireditve Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju. V kategoriji konzervirane vrtnine je domačija Lojz iz Fužin prejela zlati priznanji za pravo in zdravo sušeno zelenjavo iz kašče ter svežo mleto zelenjavo v soli iz kašče. Za mlečne izdelke je Petra Potočnik, kmetija Šupc iz Hotavelj, prejela zlato priznanje za surovo maslo, prav tako je zlato priznanje za maslo prejela Hilda Primožič, kmetija pr' Kozanet iz Kopačnice. Kmetija pr' Anžk Gorenja vas je prejela tri bronasta priznanja za domači grški tip jogurta z okusom jagode in marelice ter mladi sir za ponev, žar in rezanje. Sir Oslčan Danijele Dolinar iz kmetije pr'Leskovc, Stara Oselica je prejel bronasto priznanje. Z zlatim priznanjem so bili nagrajeni še domači južni rezanci Petre Potočnik, jajčni jušni rezanci kmetije pr' Režen z Gorenjega Brda pa s srebrnim priznanjem.

Lidija Razložnik