Naj bo leto uspešno, razigrano, sočutno in zdravo

3.2.2022

Staro leto je za nami, kljub temu se bomo še malo dotaknili lanskega decembra – tako pričakovanj praznikov kot tudi zavedanja, da vsi ljudje nimajo sreče, okoliščin in priložnosti, da bi se česa veselili.

Deseti december je dan človekovih pravic, o katerih danes veliko slišimo in beremo. Kršitve teh temeljnih pravic se dogajajo po vsem svetu. Prepričanost o večvrednosti določenih skupin ljudi, zaničevanje drugih, želja po bogastvu, oblasti in ozemlju vodijo v vojne, lakoto, preseljevanje, tudi v smrt. Vse to je grozljivo, a smo nekako "pomirjeni", ker se to ne dogaja nam, ker smo prepričani, da se človekove pravice teptajo nekje daleč odnas, na drugem koncu sveta, na televiziji, spletu … Pa ni čisto tako.

Naše učenke in učenci razmišljajo o tem, ker se z njimi pogovarjamo tudi o človekovih pravicah in o tem, kako bi sepočutili, če bi jim bile odvzete. Prvošolci so po pogovoru o človekovih pravicah narisali risbice, ki prikazujejo tudi drugačne ljudi. Učenke in učenci osmega razreda so svoje misli o drugačnosti strnili v razmišljanja, devetošolci pa so na temo drugačnosti svoje misli ujeli v pesmi. Tara Kos je razmišljala takole: "Sodobne oblike diskriminacije lahko velikokrat vodijo v sovraštvo do drugih in drugačnih. Veliko ljudi strah spremeni v jezo, jezo v sovraštvo in temu ne sledi nič dobrega. Pri tem pomagajo tudi stereotipi o narodih, verah in prepričanjih določenih skupin ljudi. Ne sodimo knjige po platnicah, odprimo jo in jo preberimo. V vsakem primeru bomo bogatejši."

Zoja Klemenčič pa je zapisala: "Prav zaradi drugačnosti je vsak človek to, kar je. Različni smo si v vseh možnih stvareh, npr. po spolu, po rasi, barvi kože … Ne pa samo po tem, ampak tudi po svojem pogledu na svet, svojih občutkih, vrednotah in osebnosti. V današnjem času se je zakoreninila 'popolna podoba človeka' – da moraš biti 'lep', suhe postave, svetle polti, všeč ti mora biti nasprotni spol … Mnogi, ki tej ideji ne ustrezajo, so odrinjeni, lahko so izpostavljeni psihičnemu in celo fizičnemu nasilju. Zaradi epidemije pa je nestrpnosti še več, saj se ljudje ločujejo celo na cepljene in necepljene. Žalostno je, da vedno prihaja do novih in novih delitev med nami. Drug drugega bi morali spoštovati ne glede na razlike. Vsi smo ljudje. Dovolj je bilo nestrpnosti, ker je drugačnost normalna in drugačnost naredi človeka!"

Pričakovanje praznikov
Leto 2021 smo zaključili s prireditvijo, na kateri so nas otroci s svojimi izjavami, pesmicami, petjem in igro na snegu prisrčno pospremili na praznovanje državnega praznika in uživanje v božično-novoletnih praznikih. Kot je v teh časih postalo "normalno", smo odlično pripravljeno prireditev spremljali na zaslonih v učilnicah.

Šola v naravi za tretješolce
Tretješolci so težko čakali 5. januar, ko so se odpravili v šolo v naravi na Medvedje Brdo. Pričakovanja so bila velika, a na žalost se je po jutranjem samotestiranju izkazalo, da se bodo uresničila le enemu oddelku, drugi pa je zaradi okužbe moral ostati doma. Na Medvedjem Brdu so učenke in učenci 3. a preživeli tri dni, polne novih spoznanj in doživetij. Raziskovali so vesolje, se zvečer sprehajali z lučkami, streljali z lokom, merili višino snežne odeje, delali igluje, se kepali, tekli na smučeh in še marsikaj. Zapomnili si bodo tudi zadnji večer in najboljšo zabavo! Učiteljica je pripravila zvočnik, disko kroglo in projektor s pesmimi. Vsi so se ob plesu neizmerno zabavali.

Nekateri v Tamar, drugi na šolski planiški maraton
Na mrzlo soboto so se mladi planinci v toplih oblačilih in z nahrbtniki peš odpravili proti Tamarju. S seboj so vzeli lopatke in bobe. Občudovali so čudovito zasneženo naravo in gore, od katerih je bil najbolj veličasten pogled na Jalovec, ki je s soncem obsijan žarel v vsej svoji lepoti. Pa tudi lopatke in bobe so izkoristili in se dodobra nadrsali ter uživali v zimski idili. Učenke in učenci sedmega in devetega razreda, ki obiskujejo športne izbirne predmete, so se udeležili šolskega planiškega maratona v teku na smučeh. Nekaj se jih je odpravilo na pohod v Tamar, druga skupina pa je tekla na smučeh. Najprej so si ogledali progo, dolgo dva kilometra, sledil je posamični start. Naši otroci so dosegli odlične rezultate. Med nekategoriziranimi tekači je Veronika Pisk osvojila peto mesto, fantje so se izkazali s četrtim mestom Blaža Jurčiča, tretje mesto je dosegel Taj Stanonik, David Križnar pa prvo mesto.

Novo leto smo torej začeli razigrano in uspešno. Vsem želimo, da bi bilo tako tudi vsak dan leta 2022.

Bernarda Pintar

Fotogalerija