Najštevilnejše društvo v dolini letos praznuje

24.3.2022

Društvo upokojencev za Poljansko dolino Gorenja vas, ki letos zaznamuje petdeset let delovanja, združuje več kot sedemsto članov in je najštevilnejše društvo v občini.

V društvo, v katerem razvijajo raznolike dejavnosti, je vključenih 293 moških in 417 žensk iz domače in okoliških občin. Zadnji dve leti so delovanje prilagajali ukrepom zaradi koronavirusa, tudi občna zbora so zaradi tveganja za zdravje starejših članov izvedli na daljavo, po spletu.

Sicer pa so v društvu dejavni na kulturnem področju, na katerem organizirajo oglede različnih gledaliških in opernih predstav. "V društvu deluje tudi glasbeno-gledališka skupina Klas s harmonikarjem in solo pevcem, ki nastopa na društvenih srečanjih ter v sedmih domovih starejših oskrbovancev in se udeležuje drugih prireditev, npr. Festivala za tretje življenjsko obdobje. Društvene ustvarjalke so se predstavile na 12. srečanju gorenjskih literarnih ustvarjalcev v organizaciji PZDU Gorenjske ter po en član z izdelki na fotografski in rokodelski razstavi v organizaciji ZDUS," pojasnjuje predsednik Vladimir Koračin bogato kulturno dejavnost, ki jo prekaša le organizacija planinskih izletov. "V običajnem letu organiziramo okrog deset izletov, lani smo se načrtovanim približali s sedmimi izvedenimi, kar ocenjujem kot uspešno. Posameznega izleta se udeleži okrog petdeset članov, bili smo že vsepovsod po Sloveniji in zunaj njenih meja, lani pa smo se bolj zadrževali blizu doma, npr. na Slajki, na pot iz Gorenje vasi čez Brda do svetega Križa in skozi Žabjo v Gorenjo vas smo se odpravili kar v skupinah po deset," pojasnjuje iznajdljivost ob upoštevanju protikovidnih ukrepov.

Temu so se prilagajali tudi v športni sekciji, ki organizira balinanje, bovling, smučanje, supanje in kolesarjenje. Letos začenjajo tudi prstomet, saj se jim je pred kratkim pridružil nov član z velikim posluhom za to dejavnost in prevzel vodenje skupine. V poletnih mesecih organizirajo skupna kopanja v Izoli in Strunjanu. "Lani je bilo prijetno vzdušje, lepo vreme pa je omogočalo kopanje še prvi teden v septembru. Desetih kopalnih izletov se je udeležilo 439 kopalcev. Izvedli smo tudi tri turistične izlete po Sloveniji in člane odpeljali na lepe destinacije," pove Koračin. Poseben čut imajo za pomoči potrebne, zato imajo deset poverjenic in enega poverjenika, ki v sodelovanju s poverjenico za socialo veliko časa namenijo socialni dejavnosti in obiskujejo 80- in 90-letnike. "Nesejo skromna darila, a največ starejšim pomeni sam obisk." Prav poverjeniki imajo neposreden stik s člani na terenu, ki jim lahko v primeru težav tudi pomagajo.

Pripravljajo se na jubilej in vabijo nove člane 
Vse, kar se dogaja v društvu, redno beležijo na svoji spletni strani: duzapoljanskodolino.wordpress.com, na kateri imajo od leta 2013 po zaslugi Valentina Bogataja brezhibno urejeno društveno kroniko. Ob 50-letnici društva pripravljajo jubilejni zbornik, konec decembra pa načrtujejo tudi slavnostno akademijo. Predsednik ob tej priložnosti v društvo vabi nove člane, predvsem mlajše upokojence: "Veseli bomo prav vsakega. Človek je namreč socialno bitje in potrebuje okolje, s katerim se lahko poveže. Društvo upokojencev pa je ravno tista organizacija, kjer lahko posameznik najde kaj zase, saj člane spodbuja k aktivnemu življenju in delovanju ter spoznavanju naravnih lepot, športno-rekreativni in kulturni ali drugi dejavnosti." Podatke za včlanitev sprejemajo na e-naslovu upokojenci.pd@gmail.com, dodatne informacije imajo tudi poverjeniki na terenu. Članarina je simbolična, deset evrov, odločajo pa se, da bi jo v prihodnje glede na aktualne razmere malenkostno povišali. 

"Hvaležen sem vsem članom upravnega odbora, poverjenicam in poverjeniku in vsem, ki so kakorkoli pripomogli k delovanju društva, za njihov trud, požrtvovalnost in delo, da so bili posamezni dogodki dobro in vestno izpeljani v zadovoljstvo vseh," poudarja Koračin skupna prizadevanja, ki so tudi v teh nepredvidljivih časih zagotovilo dobrega delovanja društva.

Damjana Peternelj