Nepremišljeni posegi v vodotoke

18.4.2024

Ob sanaciji po zadnjih poplavah na občini ugotavljajo, da so lastniki zemljišč pogosto kar sami posegali v vodotoke in jih preusmerjali, kot jim je najbolj ustrezalo.

Na Direkciji Republike Slovenije za vode so ob tem pojasnili, da je za vse posege na vodnih in priobalnih zemljiščih treba skladno z določili zakona o vodah pridobiti vodno soglasje. V postopku izdaje soglasja direkcija za vode preverja tudi vpliv posegov na odtočne razmere.

Nepremišljeni in nepreverjeni posegi, poudarjajo, namreč lahko negativno vplivajo na poplavne razmere širše okolice, povzročijo škodo in ogrozijo ljudi. »Zato je pomembno, da se lastniki zemljišč posegov ne lotevajo na lastno pest, brez pridobljenega soglasja.« Kako nevarno je to, se je izkazalo tudi ob lanskih poplavah. Ob tem so na direkciji za vode pojasnili, da nelegalne posege direkcija za vode prijavi inšpektoratu za naravne vire in prostor, ki izvaja inšpekcijski nadzor nad nelegalnimi posegi na vodotokih. Pri ukrepanjih inšpekcija upošteva tudi strokovno mnenje direkcije za vode.

Mateja Rant