Novi igri navdušujeta občinstvo

24.3.2022

Sekcija Neč bat teater, ki deluje v okviru Kulturnega društva Sovodenj, v času epidemije koronavirusa ni počivala. V preteklih dveh letih sta nastali dve novi predstavi – Limonavirus in Kmetija Terapija.

Idejo za predstavi je prispeval Lenart Šifrar, nato pa so člani skupaj spisali dramsko besedilo. Nastopajoči, tehnični sodelavci in režiserji Niko Bevk, Jelko Podobnik, Jure More in Lenart Šifrar so tako dodali svoj kamenček v mozaik končne podobe predstave.

Predstavo Kmetija Terapija so začeli snovati septembra 2020, a zaradi epidemije ni bila uprizorjena v isti sezoni. Z vedno aktualno temo izkoriščanja naivnih ljudi za lasten uspeh so nastavili ogledalo ljudem. Predstava gledalca nasmeje, po drugi strani pa potrka tudi na njegovo vest in ga opomni, v kaj vse je pripravljen verjeti in sprejeti, da se reši svojih težav. Navdih za predstavo Limonavirus se je, glede na dogodke preteklih dveh let, ponujal kar sam. Priznajo, da so bili nekoliko skeptični, ali v predstavo vključiti temo, ki so jo že vsi nekoliko siti. "Zadeve smo se lotili tako, da smo se pozabavali iz situacije, ki smo jo doživljali. Na koncu nam ni bilo žal, saj je nastala res simpatična predstava, ki je bila zelo dobro sprejeta tudi pri občinstvu." Ideje za predstave črpajo iz lastnih izkušenj in tako skoraj vedno nastavijo ogledalo družbi. S tem se še bolj približajo občinstvu. "V šali sem že večkrat dejal, da bo marsikdo v predstavi prepoznal svojega soseda, redkokdo pa tudi sebe," iskreno pove Lenart Šifrar. Neč bat teater že več kot 15 let skrbi, da je občinstvo v uri druženja nasmejano in pozabi na vsakodnevne tegobe. Vedno želijo pri vsaki situaciji prikazati obe plati medalje. "Kljub težavam je treba nadaljevati delo. Mogoče to najbolje ponazori moto Neč bat teatra: Neč bat! Sam žgat!" 

Pri vsaki predstavi sodeluje deset igralcev, dva tehnična sodelavca in dva režiserja. "Če prištejemo še preostale člane, ki so nam v pomoč, naštejemo več kot trideset sodelujočih. Naše predstave nimajo glavnih vlog v pravem pomenu besede, saj se vloge razvijejo med vajami in vsaka bistveno pripomore h končnemu izdelku. Nekatere se nato razvijejo v bolj ključne kot druge, a je težko določiti, katera vloga je najpomembnejša." Pripravljati predstavo v času epidemije je bila zanje zanimiva izkušnja. "Poleg ukrepov, ki smo jih spoštovali na vajah, je bila vedno prisotna skrb, da se kdo od nas okuži. To se je žal zgodilo ob najmanj primernem času, tik pred premiero." Tako je bila premiera Kmetije Terapija teden dni kasneje. Na predzadnji vaji za predstavo Limonavirus pa so manjkali trije igralci in tehnični sodelavec. Stres, ki so ga doživljali, bo vsem ostal v spominu. "Stati na odru, ko je premiera, je vedno nekaj posebnega. To lahko potrdi vsak ljubiteljski igralec, ki je to vsaj enkrat izkusil, pa tudi profesionalni, ki ima za sabo že več sto premier." Priznajo, da je bilo letos nekoliko drugače, saj se ob dvigu zastora ni čutila takšna energija občinstva kot pretekla leta. "A občutki po predstavi so bili za nas posebni, saj smo morali premagati kar nekaj ovir, da smo ponovno stali na odru." V času obeh premier v februarju so še vedno veljali ukrepi, tako je bila oživitev Neč bat teatra nekoliko okrnjena, saj se je v dvorani na Sovodnju zbralo le sedemdeset ljudi. Na preteklih premierah in predstavah je bilo dvesto in več ljudi. Odzivi občinstva so bili dobri: "Vidi se, da nismo samo mi pogrešali odra in občinstva, temveč tudi občinstvo nas."

Lidija Razložnik