Novi vpisi, dostopnejše cene, krajše čakalne dobe

19.10.2023

Potem ko je bila zobozdravstveni ambulanti Roka Kavčiča (Rok-Lab zobozdravstvo) podeljena dodatna koncesija za zobozdravstvo v obsegu 1,0 programa, je ta prvega oktobra že podpisal koncesijsko pogodbo. Svoj program v Zdravstveni postaji Gorenja vas širi z 0,8 na 1,8 programa.

»Podelitev koncesije pomeni tudi možnost vpisa novih pacientov, « je povedal Rok Kavčič iz Rok-Lab zobozdravstva, ki v Gorenji vasi deluje od leta 2015 in zaposluje tri zobozdravnike, ustnega higienika, inženirja laboratorijske protetike in dve višji medicinski sestri. »Če smo imeli sedaj dobrih dva tisoč pacientov, ocenjujem, da jih bomo po novem lahko sprejeli še vsaj tisoč.« Kljub temu povečanega zaposlovanja ne načrtujejo. »Za zdaj delujejo štiri ambulante in tudi v prihodnje bomo obseg dela z lahkoto pokrivali s temi zmogljivostmi.«

V sodobno opremljenih ambulantah ponujajo vse zobozdravstvene storitve, ki obstajajo: imajo svoj rentgen, ortopanski rentgen, zobotehnični laboratorij, opravljajo tudi zahtevnejše kirurške posege ..., a so s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje omejeni s količino storitev, ki jih lahko v obdobju enega leta nudijo pacientom. »Količina storitev, ki jih bo odslej kril zavod, bo večja, kar za naše paciente konkretno pomeni, da bodo storitve zanje cenovno dostopnejše. Če navedem samo primer: pri belih zalivkah bo manj celotnih plačil,« je pojasnil Kavčič, ki dodaja, da v načinu dela ambulant bistvenih sprememb ne bo. »Za paciente sicer širitev programa prinaša še to prednost, da jih bomo lahko za določene storitve obravnavali prej, čakalne dobe pa se bodo bistveno skrajšale, kar je še posebej pomembno pri protetiki, do lani so namreč pacienti čakali na storitev tudi po tri leta.« Za konservativne storitve – odstranjevanje kariesa, plaka, kamna, sanacijo zob z zalivkami, endodontsko terapijo, enostavnejša zdravljenja zob z zalivkami … – čakalnih dob že zdaj skoraj ni, pacientom, ki bi se želeli na novo opredeliti, pa sta na voljo telefonska številka 04 510 51 01 ali e-naslov: roklab69@gmail.com. Delovni čas ambulant je ob ponedeljkih in torkih med 12.30 in 19. uro, ob sredah, četrtkih med 7. uro in 13.30, ob petkih pa od 7. ure do 11.30. Do ureditve formalnosti z zavodom bodo, kot napoveduje Kavčič, malenkostno prilagodili tudi delovni čas, ki se ne bo bistveno spreminjal od dosedanjega. Dosedanjim (in novim) pacientom pa ostajajo na voljo za vse dodatne informacije. »Občina se je v zadnjem času soočala s pomanjkanjem zobozdravstvenih storitev za odrasle, saj nihče od zdravnikov, ki izvajajo program v Zdravstveni postaji Gorenja vas, ni vpisoval novih pacientov, število prebivalstva v občini pa stalno narašča že tretje desetletje zapored. Občina je zato že konec maja na Osnovno zdravstvo Gorenjske podala vlogo za izdajo soglasja k podelitvi koncesije 1,0 programa zobozdravstvenega programa odraslih,« so razloge za podelitev koncesije pojasnili na občinski upravi. V začetku junija so od Osnovnega zdravstva Gorenjske že pridobili soglasje k povečanju koncesije v želenem obsegu (1,0 programa), pozitivno mnenje sta podala tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Ministrstvo za zdravje.

Damjana Peternelj