Novo leto, postavimo si bralne izzive

21.12.2023

Letu 2023 bomo kmalu pomahali v slovo. Ko se boste ozrli nazaj, razmislite tudi o knjižnici: Koliko knjig ste prebrali v tem letu? In vaš odgovor? Upamo, da ste s svojo statistiko zadovoljni.

Če pa s svojo statistiko niste zadovoljni, je zdaj pravi čas, da z novim letom nekaj spremenite. Naj bo leto 2024 leto, ko se boste v knjižnico vpisali, ko boste obnovili svoje članstvo pri nas ali samo nadaljevali obiskovanje. Kakorkoli že, naj knjižnica ostane ali postane pomemben del vašega življenja.

Knjige so glavni in osrednji razlog za obisk knjižnice, vendar pa nikakor ne edini. Otroci nas nadvse radi obiščejo, ko potekajo pravljične urice. Kar 27 otrok je sodelovalo na decembrski pravljično-glasbeni urici z Urško Košir. Prisluhnili smo pravljici, naučili smo se nove pesmice in izdelali glasbilo. Ob koncu pa nam je dobri mož Miklavž pustil še sladko darilo. Zares smo se zabavali. V otroškem razstavnem kotičku so se poslovili levčki, prostor pa napolnili venčki, ki so jih izdelali otroci iz skupine Žabice iz Vrtca Agata Poljane (vzgojiteljici Tanja in Katarina). Njihovi izdelki dopolnjujejo praznično vzdušje v knjižnici.

Razstavni prostor na hodniku knjižnice tudi gosti novo razstavo. Svoja dela razstavlja domačinka Zvezdana Kralj, razstavo je poimenovala Praznični utrinki. Besede ob razstavi so naslednje: »Razstava Praznični utrinki .... december mesec, ko nas obdaja nekaj posebnega, nekaj, kar nas spomni na čudežnost življenja in povezavo med nami. Razstavljene slike in venčki so kot simbol harmonije. December naj bo hkrati mesec, ko bomo storili dobra dela, ko smo radodarni in hvaležni. Naj bo obdobje, ko naj povezuje ljubezen, prijateljstvo in dobra dela.« Prekrasne slike in venčki vas bodo pozdravljali ob vstopu v naše prostore vse do 2. februarja 2024.
V novembru smo se tudi potepali, in sicer po Tanzaniji in Zanzibarju. Tja sta nas s sliko in besedo popeljala popotnika Martina Kavčič Oblak in Peter Oblak. Njuna predstavitev je prikazala razliko med poletnim in zimskim časom v tem delu sveta. Tja sta namreč potovala dvakrat v razmiku pol leta. Živali, ljudje, hrana, narava ... Bilo je zabavno, zanimivo in poučno. Obiskovalci so bili nad slišanim in videnim navdušeni. Mi pa jima želimo mnogo srečnih nadaljnjih potovanj.

Gostili bomo Miha Šaleharja
V preteklem letu smo gostili najbolj slavnega duhovnika, leto 2024 pa bomo začeli z najbolj znanim radijcem in kolumnistom ta čas, Mihom Šaleharjem. Avtor knjig Pustolovec zmote: patetični priročnik za razumevanje priletnega alfa samca in Duh časa je spisal novo knjigo Notranji pir ali Kako se prepiti do konca: priročnik za rekreativne pivke in pivce z dvomi. V njej popisuje svoje desetletno potovanje od prvega pomisleka, da pije preveč, do današnjega dne, ko sploh ne pije alkohola. Ozre se tudi nazaj, na prve požirke v najstništvu, se sprašuje, kaj je tisto, kar Slovence žene, da pijejo in da so do alkohola tako strpni, zlasti pa, kaj je v to gnalo njega. O vsem tem in še mnogo več bo tekel pogovor, ki ga bo povezovala Damjana Peternelj. Pridružite se nam.

Seznam novih knjig v naših enotah:
Ahčan, Uroš: SKALPEL
Ankaoua, Maud: SRCE HIMALAJE
Backman, Fredrik: ZMAGOVALCI
Ferrante, Elena: NADLEŽNA LJUBEZEN
Mate, Gabor: RAZSVETLJENI UM
Osenar Kontrec, Nina: V OBJEMU ŽIVLJENJA
Šalehar, Miha: NOTRANJI PIR ali KAKO SE PREPITI DO KONCA
Šifrer, Andrej: VOLKOVI
Širok, Mojca: PRAZNINA
Zupančič, David: ZNANOST MIRNEGA ŽIVLJENJA

Bernarda Buh