Novo leto so začeli pohodniško

21.3.2024

Četrt stoletja se pohodniki srečujejo na novoletnem rekreativnem pohodu na Bevkov vrh, priljubljeni planinski točki med Gorenjsko in Primorsko.

Prvi organiziran pohod se je za pokušino zgodil leta 1999. Pobudnik za to je bil Bojan Šifrar. Leto kasneje je Planinsko društvo (PD) Sovodenj pohodnikom ponudilo posebne vpisne kartončke prav za ta dogodek. Razen korone še tako slabo vreme nikoli ni bilo ovira, da organizatorji ne bi izpeljali dogodka. Sprva so v bližini kapelice postavljali šotor, kasneje pa uredili glavni zbirni prostor kar v opuščenem gospodarskem poslopju nekdanje Slabetove domačije nekoliko pod vrhom.

Letos so ocenili, da se je čez dan na vrh povzpelo več kot osemsto pohodnikov, največ s cerkljanske in gorenjske strani. Večina je prihajala v družbi prijateljev, družinskih članov, kot skupina drugih planinskih društev, manjšo grupo pa je iz Sovodnja skozi Laniše vodil planinski vodnik. Ko so se sprehodili skozi meglene pasove in občasno nekaj vetra, sta pohodnike na vrhu pričakala sonce in zeleni hrib. Dostop si je marsikdo skrajšal tudi tako, da se je do Nove Oselice, Cerkljanskega Vrha ali Kladja pripeljal z osebnim avtom. Kot narekujejo predpisi ob zbiranju ljudi, je bil na dogodku navzoč tudi prvi posredovalec iz Prostovoljnega gasilskega društva Sovodenj. Ljubitelji pohodništva vseh starosti so začeli novo leto z gibanjem v naravi, kar je lahko prijazno povabilo za zdravo preživljanje prostega časa, ne glede na to, koliko ga kdo ima.

Milka Burnik