Novo vozilo za vsak teren

1.2.2024

PGD Gorenja vas je od novembra dalje bogatejše za novo gasilsko vozilo. Gre za terensko pick-up vozilo znamke Toyota Hilux. Večnamensko vozilo bo primerno za skoraj vsak teren.

Vozilo bo služilo za intervencij prvih posredovalcev in manjše tehnične intervencije. Kot je pojasnil predsednik PGD Gorenja vas Boštjan Reberšek, je takšnih posredovanj čedalje več. »Vanj bo vgrajena vsa potrebna oprema, predvsem defibrilator in oprema za prvo pomoč.«

Glede na tipizacijo vozila bodo prilagoditve posameznim vrstam intervencije izvedli gasilci sami. »Opremili ga bomo sami oziroma s pomočjo lokalnih mojstrov in s tem prihranili precej sredstev,« je povedal. Vozilo, katerega vrednost je več kot 50 tisoč evrov, je društvo kupilo z donacijami in denarjem, ki so ga zaslužili v preteklem obdobju. »Po planu GPO se iz sredstev proračuna občine zagotovi zavarovanje in registracija vozila. Za del kupnine smo najeli finančni lizing, ki ga bomo skušali čim prej odplačati,« je še pojasnil Boštjan Reberšek. Uradni prevzem vozila je v načrtu po zaključku nadgradenj. Bodo pa dogodek združili z uradnim odprtjem gasilskega doma, ki bo po pridobitvi uporabnega dovoljenja. Vozilo je že v uporabi za intervencije in društveno dejavnost. Vozni park društva je tako poln. »Žal čas neusmiljeno teče in v prihodnosti bodo zagotovo potrebne posodobitve. Denimo GVM, vozilo za prevoz moštva, bo letos dopolnil 28 let in nam že povzroča nemalo težav.« A društvo mora pred novimi finančnimi investicijami vsaj malo zadihati. Bodo pa v letošnjem letu potrebne določene aktivnosti, da se opremljanje doma zaključi ter pridobi uporabno dovoljenje. »Na tem mestu se zahvaljujem vsem, ki nam finančno in moralno stojite ob strani. Brez tega vseh vidnih uspehov ne bi bilo. Zgradili in skoraj odplačali smo gasilski dom ter kupili novo gasilsko vozilo. To nam je vsem lahko v ponos in veselje!« je še dodal Boštjan Reberšek.

Lidija Razložnik