O kulturi razmišljali učenci

24.3.2022

Čas epidemije covida-19 je tudi Kulturno društvo dr. Ivan Tavčar Poljane vodil v iskanje novih poti, po katerih bi kljub vsem epidemiološkim omejitvam sporočilo ob kulturnem prazniku približali občanom.

Obenem so želeli dati priložnost učencem Osnovne šole (OŠ) Poljane, da svojo ustvarjalnost pokažejo najširšemu občinstvu. Most med prav to mladostno energijo, njihovim občutenjem kulture in širšo publiko so postavili tokrat na virtualni platformi, ki je še vedno na voljo za ogled na povezavi.

O kulturi so tako razmišljali in jo ustvarjali učenci OŠ Poljane. V kolaž razmišljanj o kulturi so vključili misli, likovne izdelke, recitacije, pesmi in glasbene točke. Vključili so učence vseh starosti, od najmlajših prvošolčkov do devetošolcev, ki vsaj v mislih že zapuščajo osnovnošolske klopi. Besedilo in idejo je prispevala Mateja Tušek, Mihaela Žakelj Ogrin je bila mentorica likovnih ustvarjalcev, za snemanje in montažo je poskrbel Matjaž Slabe. Za dodaten glasbeni okvir dogodku sta poskrbeli sestri Kaja in Zoja Klemenčič.

Ob prazniku je zbrane pred ekrani nagovoril tudi župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež. Poudaril je, da so Poljane že dolgo kulturno središče Poljanske doline in da bodo nadaljevali delo v smeri, da to središče skupaj s Kulturnim društvom dr. Ivan Tavčar dvignejo na še višjo raven. Poljanska dolina v teh letih zaznamuje pomembne jubileje – letos praznuje stoto obletnico rojstva slikarja Iveta Šubica, prihodnje leto pa bo minilo sto let od rojstva pisatelja Ivana Tavčarja.

Martina Kolenc Novak