O prazničnem decembru in prvih dnevih novega leta

2.2.2023

Na Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas se je marsikaj dogajalo tudi v prazničnem decembru. Koledarsko leto so zaključili delovno, poučno, tekmovalno, resno in zabavno hkrati.

Tekmovanja iz znanja in športa
Izvedeli so rezultate za več tekmovanj iz znanja, ekipe pa so se pomerile na več športnih tekmovanjih. Tekmovanje iz angleščine za 8. in 9. razred je prineslo šest bronastih priznanj. Zaključilo se je tekmovanje, poimenovano Matemček. Na državni nivo se je uspelo prebiti kar 25 učencem. Osvojili so 19 bronastih priznanj, srebrno sta dobila Anja Gantar in Jakob Peternelj, zlato pa Ožbej Drmota. Odlično so se odrezali na državnem tekmovanju iz biologije. Bronasto priznanje je dobilo devet učencev, Neža Šturm je prejela srebrno priznanje, trije pa zlato, in sicer Ana Urh, Lija Buh in Sara Frelih. Znanih je nekaj rezultatov s športnega področja. Na gorenjevaški šoli je bilo organizirano medobčinsko prvenstvo v košarki za starejše dečke. Domači košarkarji so osvojili drugo mesto. Na medobčinskem prvenstvu v odbojki pa so bili tretji. V začetku januarja so organizirali šolsko prvenstvo v badmintonu. Najboljši po razredih so bili: Nejc Tavčar (6. r.), Nace Bevk (7. r.), Ožbej Drmota (8. r.) in Ajda Drmota (8. r.).

Predavanje o nevarnostih nove tehnologije
V zadnjih letih se veliko govori o zasvojenosti otrok z mobiteli, računalniškimi igrami in družabnimi omrežji, zato je bilo za starše in učitelje organizirano poučno predavanje z naslovom Radosti in pasti nove tehnologije. O tej aktualni temi je spregovoril Miha Kramli, terapevt in vodja Centra za bolezni odvisnosti v Novi Gorici.

Božično-novoletno vzdušje
December je mesec dobrodelnosti, zato so na plesno-pevski prireditvi in šolskem bazarju zbirali sredstva za šolski sklad. Z dobrodelnimi prispevki pomagajo učencem in njihovim družinam, ki so se znašle v finančni stiski. Na Podružnični šoli Lučine so izdelovali voščilnice, okrasne kozarčke in slaščice ter zanje prav tako dobili nekaj denarja za šolski sklad. Sovodenjske učence 3. in 5. razreda so peljali na ogled Termopola, kjer so jih razveselili z uporabnimi darili.
V podaljšanem bivanju za 1. razred so vsak petek v decembru po spletu gledali prizore iz dogodivščin škrata Zlobka, ki so jih posneli v Kulturno-umetniškem društvu Sovodenj. Nato pa jih je z obiskom presenetil sam Zlobko, ki ga je uprizoril igralec Jure More. Učenci so si v kinodvorani v Žireh ogledali slovenski mladinski film Gajin svet 2 in spoznavali, kako nastajajo filmi. Zadnji delovni dan so imeli na centralni šoli in obeh podružnicah proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Seveda so pred odhodom na božično-novoletne počitnice sledila sproščena razredna praznovanja. Prve dni novega leta so po treh letih organizirali »ponovoletno« srečanje upokojencev šole, ki so bili nekoč aktivni člani kolektiva in so veliko prispevali k sedanjemu ugledu ustanove. Decembra in januarja potekajo tudi dejavnosti v zvezi z izbiro novega ravnatelja. Izidor Selak, ki vodi osnovno šolo v Gorenji vasi od leta 2009, se je odločil, da se bo leta 2023 upokojil.
Vsem želimo srečno in čim bolj zdravo leto 2023, šoli pa, da se bo tudi pod sedmim ravnateljem oz. sedmo ravnateljico v šolski stavbi na Trati odvijalo kakovostno in napredno vzgojno-izobraževalno delo.

Novinarski krožek in Nina Dolenc

Fotogalerija