Ob občinskem prazniku

23.11.2023

Spoštovane občanke in občani, spoštovane bralke in bralci, mineva leto, ki je nam prineslo veliko veselja, odličnih rezultatov naših športnikov, pa tudi hudo naravno nesrečo.

Mogoče bi radi kakšno stvar čim prej pozabili, pa verjetno ne bo šlo, to bo zaznamovalo našo skupno prihodnost. Smo pa v nesreči spoznali prave prijatelje. Spoznali smo, da so se v naši lepi Poljanski dolini tokrat zgodile stvari, ki bi bile v normalnih časih hude, pa smo jih hitro sami rešili, ker je bilo drugje bistveno hujše. Za vsakega posameznika obžalujem nastalo materialno škodo, sploh kjer zemeljski plazovi še ogrožajo objekte. A skupaj bomo tudi to uredili. 

Če se vrnem na začetek, ne moremo mimo uspeha naše častne občanke Eme Klinec, ki nas je spomladi razveseljevala s tako velikimi uspehi, res smo lahko ponosni. Zapisala se je v zgodovino kot prva ženska, ki je preletela dvesto metrov, poleg tega pa še postavila svetovni rekord, ki je zdaj v njenih rokah.

Ponosni smo lahko tudi na dogodke ob Tavčarjevem letu. Dokazali smo, da smo skupaj sposobni ustvarjati velike in odmevne prireditve. Osrednjo državno prireditev na binkoštno nedeljo smo pripravili z domačimi igralci, ki imajo bogate izkušnje in znanje. Gostili smo izjemne goste, spomnili smo se tudi 100-letnice našega Sokolskega doma. Osnovnošolci s Škofjeloškega in tudi iz celotne Slovenije so ustvarjali prispevke na literarnem in likovnem natečaju. Kolesarski maraton Franja je imel leteči cilj na Visokem, in to v počastitev našega rojaka Ivana Tavčarja kot prvega predsednika Kluba slovenskih biciklistov. Mineva tudi pol stoletja od snemanja filma Cvetje v jeseni, posnetega po naši najlepši povesti. Obletnico smo odmevno počastili z večdnevno prireditvijo in pohodom po prizoriščih snemanja filma. Tavčarjeva poklicna pot je bila pravniška, zato so se nanj spomnili tudi predsednik vrhovnega sodišča ter predsedniki višjih in okrožnih sodišč, ki so obiskali njegovo zadnje domovanje na Visokem, kjer so pripravili redni letni delovni zbor. Čez poletje se je zvrstilo veliko prireditev, koncertov, kino pod zvezdami. Da je bil pisatelj strasten lovec, priča veliko zapisov. Temu smo posvetili lovsko večerjo in srečanje lovskih pevskih zborov in rogistov Slovenije. V glavnem mestu, kjer je Tavčar županoval, smo v parku Tivoli razstavili najlepše fotografije iz naše Poljanske doline. 

Na investicijskem področju nam je uspelo izboljšati državne ceste v Lučinah in proti Sovodnju. Zaključujemo visoko naložbo v vodovodni sistem, kjer smo Lučine povezali z vodovodom iz doline in zgradili nov vodovod za Brda in Hlavče Njive. Vključili smo dodatne vire pitne vode, obnovili vodohrane in vgradili nove cevovode. Kulturni dom v Poljanah je bil letos zgrajen, čaka pa nas še veliko dela, velik je tudi preostali finančni zalogaj. Sanirali smo veliko plazov na naših cestah, Sovodenj–Ermanovec, Murave–Žetina, v gradnji je cesta v Smoldno. Vesel sem bil zaključka velike investicije v Hišo generacij. V letu, ko okroglo obletnico praznuje tudi naše upokojensko društvo, smo tako ustvarili pogoje, da lahko starejši čim dlje ostanejo v domačem okolju.

Za doseženo in ustvarjeno se zahvaljujem odličnim sodelavkam in sodelavcem, direktorici, podžupanu, našemu poslancu, občinskim svetnicam in svetnikom, svetom krajevnih skupnosti in seveda vsem občankam in občanom.

Pa ukop morma držat!

Milan Čadež