Občni zbor v marcu že v novih prostorih

18.4.2024

V Turističnem društvu Žirovski vrh jim je s pomočjo članov ter z donacijami lokalnih podjetnikov, obrtnikov in kmetov v dveh letih uspelo uresničiti sanje o lastnih prostorih društva, ki so jih uredili v novem Domu nad Zalo.

Dom nad Zalo so pred dvema letoma, po ureditvi lastniških razmerij in rušenju starega doma, začeli graditi na mestu nekdanjega propadajočega Mladinskega doma. »Novi dom je zrasel na eni lepših lokacij, ki obiskovalcem ponuja čudovite razglede. Stoji na okrog tisoč metrih nadmorske višine, njegova parcela meri nekaj več kot 1500 kvadratnih metrov. Objekt je javnega značaja in bo služil tudi kot planinska postojanka,« je pojasnil predsednik Tturističnega društva Žirovski vrh Štefan Bogataj. Kot pravi, so s tem dobili boljše pogoje za delovanje društva in obenem boljše možnosti za sodelovanje z drugimi društvi.

Začetna sredstva, ki so jih imeli na voljo za gradnjo doma, so bila po besedah Štefana Bogataja minimalna, a jim je s skupnimi močmi ter donacijami lokalnih podjetnikov, obrtnikov, kmetov in članov društva uspelo uresničiti sanje o lastnih prostorih društva. V gradnjo doma so po ocenah vložili okrog dvesto tisoč evrov, člani društva pa so obenem prispevali ogromno delovnih ur, kar dokazuje tudi statistika Turistične zveze Slovenije. »Naše društvo je že dve leti zapored Turistična zveza Slovenije prepoznala kot društvo z največ opravljenimi prostovoljskimi urami – lani smo imeli evidentiranih kar 6526 ur prostovoljnega dela, k čemur je poleg drugih dejavnosti prispevala tudi gradnja doma.« Pomoč pri gradnji so jim sicer nudili tudi številni krajani, ki niso člani društva, ter občini Gorenja vas - Poljane in Žiri. »Vsem, ki so nam bili pripravljeni pomagati, smo zelo hvaležni,« je dejal Bogataj.

Prve goste in obiskovalce naj bi začeli sprejemati že v letošnjem poletju. Novi dom namreč stoji ob panoramski poti na začetku poti skozi Zalo in je približno 500 metrov oddaljen od glavnega vhoda v Rupnikovo linijo, zato nameravajo razviti tudi nove turistične produkte, je napovedal Bogataj. V mansardi doma so uredili večnamenski prostor, v katerem lahko sprejmejo okrog sto ljudi in je primeren za različne dogodke in zaključene družbe. Nad mansardo pa urejajo prostor s skupnimi ležišči, kjer lahko prespi do 25 ljudi. Prostori novega doma bodo obiskovalcem v začetku na voljo zgolj ob koncih tedna, za večje skupine tudi po dogovoru. Ponudbo bodo postopoma nadgrajevali glede na zmožnosti in povpraševanje. »Tudi v prihodnje pa bi radi ohranili domačnost in sloves povezovalnega društva.«

Bogataj je zadovoljen, da članstvo v društvu zadnja leta stalno narašča in ta čas šteje že več kot petdeset gospodinjstev. V sklopu društva deluje več sekcij: moška vokalna skupina in folklorna skupina Zala, dekliška vokalna skupina Polanska dekleta ter etnološka, dramska in instrumentalna sekcija, letos pa so ponovno obudili mladinsko sekcijo in ustanovili še sekcijo salamarjev.

Mateja Rant

Fotogalerija