Obiskali so jih gasilci in gorski reševalci

21.9.2023

Med 20. in 25. avgustom je v Novi Oselici potekal oratorij Nova in Stara Oselica, ki se ga je udeležilo rekordno število otrok iz Nove in Stare Oselice ter okoliških vasi in bližnje Cerkljanske.

Tudi v Novi Oselici je 23 zagnanih animatorjev pri pripravi oratorija sledilo programu, ki ga vsakoletno pripravi Oratorij Slovenija, in v petih dneh v ospredje postavilo literarnega junaka Hobita. Oratorijski dan so začeli z dvigom zastave, nato sta sledili jutranja telovadba in molitev. Dramska igra je zanimiva tako za otroke kot tudi animatorje, ki se za ta čas prelevijo v igralce in tako sprostijo svojo otroško igrivost.

Kateheza je potekala skupaj z župnikom Marjanom Lampretom. Sedemdeset otrok je z animatorji v okviru skupne kateheze v skupinah spoznalo božjo besedo ter se poglobilo v predelavo dramske igre. Veliko zanimanja so pritegnile delavnice, kjer imajo otroci priložnost spoznati in osvojiti nove veščine in znanja, saj med drugim kuhajo, izvajajo različne eksperimente, se preizkusijo v različnih športih … Po kosilu sledijo velike igre, v katerih otroci po skupinah tekmujejo in tako nabirajo točke za svojo ekipo. »V okviru velikih iger vsak dan poteka druga aktivnost: v torek je bila tradicionalna igra ovce in volkovi, v kateri otroci s tekom gor in dol zbirajo cekine oziroma točke. V sredo smo se odpravili na pohod in v okviru tega izvedli aktivnost,« je pojasnila vodja oratorija Manca Šega in nadaljevala: »Med hojo so otroke na postajah pričakali različni preizkusi.« Vodne igre so ena izmed aktivnosti, pri katerih otroci izjemno uživajo. »Najbolj pa so navdušeni nad predstavitvijo poklicev. Letos so nas obiskali gasilci in gorski reševalci. Otroci so tako iz prve roke izvedeli, katera znanja in veščine so potrebne za opravljanje tega poklica in kakšen je vsakdanjik gasilcev in reševalcev. Na tem mestu bi se jim rada zahvalila, da so si vzeli čas, prišli med nas in za otroke pripravili čudovito predstavitev, saj vsi vemo, da so imeli ta čas druge obveznosti in skrbi. Prav tako bi se zahvalila sosedom za pomoč in potrpežljivost in vsem drugim, ki so nam pomagali pri izvedbi oratorija, ter staršem, ki nam že leta v 'varstvo' zaupajo svoje otroke in nas obdarijo z dobrotami.

Lidija Razložnik