Obsekavanje vej in živih mej ob občinskih cestah

20.4.2023

Ob letošnjem sneženju se je ponovno pojavila težava podrtih dreves, grmovja in vejevja na občinskih cestah. Tudi žive meje so se pod težo snega nagnile nad ceste.

Občina Gorenja vas - Poljane je v vlogi upravljavca cest dolžna skladno s pravilnikom o rednem vzdrževanju javnih cest zagotavljati prosti profil ceste in predpisano preglednost na občinskih cestah. Za doseganje tega cilja je potrebno ustrezno vzdrževanje obcestnega drevja in grmovja, ki lahko ogrožata cesto ali promet na njej. Zagotoviti je treba sečnjo prevelikih dreves in odstranitev tistih vej, ki bi lahko povzročile prometno nevarnost, še zlasti v zimskem času, ko se ob sneženju vejevje povesi nad cestišče.

Lastnike sadnega drevja, živih meja in okrasnega grmičevja v bližini ceste zato prosimo, da sami poskrbijo za ustrezno obsekavanje ob cestah, na način, da drevje in vejevje tudi pozimi ne bo povzročalo nevarnosti za mimoidoča vozila in pešce. Pomembno je, da dosežemo preglednost ceste in prost profil ceste ter da je vidna in dostopna prometna signalizacija. Prav tako je treba obrezati veje ob/nad pločniki, ki ovirajo pešce. Lastnike gozdov ob cestah prosimo, da vejevje in drevje, ki sega nad cesto, do poletja odstranijo. V prihodnjih mesecih bodo krajevne skupnosti izvedle delovno akcijo obsekavanja. Kar ob akciji ne bo odstranjeno, pa bo mestoma odstranila komunalna služba. Odrezano vejevje bo zloženo na robu gozda, da ga lastniki gozdov lahko kasneje uporabijo oziroma odstranijo.

Zakon o cestah določa, da:
• zaradi preglednosti višina žive meje ne sme presegati višine 75 cm od nivoja vozišča,
• morajo biti drevesa, ki rastejo ob cestah, obrezana tako, da je prosta višina nad cesto najmanj 4,5 m, 
• mora biti po širini grmičevje ali drevje obrezano najmanj do zunanjega roba bankine, kjer bankine ob cestišču ni, pa najmanj 1 m od roba asfalta ceste.

Porezane veje v zadostnem odmiku so pomembne zaradi preglednosti in prometne varnosti, saj smo v veliko primerih sami odgovorni za dobro preglednost in varnost na cestah – za nas same in vse ostale udeležence v prometu, predvsem za najranljivejše – otroke in starejše. Porezane veje ob cestah pa omogočajo tudi lažjo dostopnost komunalnim in tovornim vozilom. 

Vsa dela ob cesti je treba na podlagi predhodnega obveznega dogovora z upravljavcem občinskih cest zavarovati z ustrezno prometno signalizacijo. Vse lastnike gozdov in podjetja, ki se ukvarjajo s sečnjo in spravilom lesa, prosimo, da z vozišča vselej pospravijo ostanke, ki nastanejo pri spravilu in prevozu lesa. Vsi lastniki gozdov, predvsem pa lastniki obcestnih gozdov, naj odstranijo obstoječe, ne ustvarjajo novih zbirališč lesa (hlodovina, drva, vejevje) in ne odlagajo kakršnih koli drugih predmetov v varovalnih pasovih ceste.

Vse občanke in občane prosimo, da upoštevajo zgoraj navedene napotke in obrežejo tudi žive meje ter drugo vegetacijo na svojih obcestnih zemljiščih, še zlasti ob cestnih priključkih in križiščih, kjer slaba preglednost ob vključevanju vozil v promet pogosto povzroča tveganje prometnih nesreč. Z vestnim vzdrževanjem obcestnega drevja in grmovja bomo skupaj zagotovili boljšo varnost vseh udeležencev v prometu.

Botjan Kočar, Občina Gorenja vas - Poljane