Obudili spomin na film Cvetje v jeseni

21.12.2023

Bronasto priznanje Občine Gorenja vas - Poljane je prejelo Turistično društvo Stari vrh za izvedbo dogodkov pod skupnim naslovom 50 pomladi filma Cvetje v jeseni, ki so jih pripravili v sklopu Tavčarjevega leta.

»V Turističnem društvu Stari vrh so presegli namen lokalne počastitve spomina na petdeseto obletnico snemanja filma Cvetje v jeseni. Dogodek je prerasel v vseslovenski dogodek in dopolnil prireditve ob Tavčarjevem letu, Poljansko dolino ter njene lepote in prijazne ljudi pa ponovno približal ostali Sloveniji, « so poudarili predlagatelji priznanja.

Stota obletnica smrti dr. Ivana Tavčarja, ki jo letos Slovenija zaznamuje kot Tavčarjevo leto, se prekriva s petdeseto obletnico premiere slovenskega celovečernega filma režiserja in scenarista Matjaža Klopčiča Cvetje v jeseni, ki je bil skoraj v celoti posnet v krajih pod Starim vrhom. Na pohodih, ki jih je v preteklih letih pripravljalo Turistično društvo Stari vrh, so se udeleženci večkrat zanimali za kraje, kjer je bil posnet film, so pojasnili v obrazložitvi. Pet članov Turističnega društva Stari vrh je zato ustanovilo organizacijski odbor za pripravo pohoda, v katerem so poleg vodje, Janeza Šturma, sodelovali še Hermina Jelovčan, Gašper Dolenc, Simon Kokelj in Janez Dolenc. Pohod, s katerim so povezali vse snemalne točke iz filma Cvetje v jeseni, je na koncu prerasel v dvodnevni dogodek, v sklopu katerega so pripravili tudi odmevno prireditev pri Jejlarjevi hiši, na kateri so sodelovali nekdanji igralci in drugi soustvarjalci filma ter domačini, ki so sodelovali pri filmu. Že večer pred omenjenim pohodom in osrednjim dogodkom pred »Presečnikovo domačijo « so v sodelovanju s Kulturno-zgodovinskim društvom Pustote v Zgornji Luši pri stari Kovkarjevi kajži pripravili še Večer pod zvezdami, v okviru katerega so predvajali film Cvetje v jeseni.

Mateja Rant