Od mladih nog vsestranski športnik

22.12.2022

Bronasto priznanje Občine Gorenja vas - Poljane je prejel Gašper Debeljak za pomemben prispevek k razvoju športa v Poljanah.

Gašper Debeljak, ki je letos dopolnil 45 let, je bil že kot otrok navdušen vsestranski športnik: rad je smučal, tekel, kolesaril, igral nogomet in košarko ter hodil v gore, so zapisali v obrazložitvi priznanja. »Kar samoumevno je, da se je kasneje vključil v Športno društvo Poljane, ki je že več kot 50 let eno večjih društev na območju sedanje občine ter obenem gibalo športnega dogajanja v kraju in vzgoje mladih športnikov. To dokazuje tudi član društva Gašper Debeljak.«

Med drugim je društvo leta 1999 organiziralo 1. Visoški tek, na vseh dvajsetih izvedbah pa je bil Gašper »prvi mož prireditve«, prav tako je že od začetka v ožjem odboru Kolesarske dirke na Stari vrh, ki so jo letos izvedli že dvaindvajsetič. Ob ustanovitvi tekaške sekcije v društvu je Gašper Debeljak postal njen vodja. »S svojim navdušenjem je k teku privabil številne Poljance, mlajšo in starejšo generacijo,« so poudarili predlagatelji. Od leta 2009 do 2013 je bil predsednik Športnega društva Poljane, od 2013 dalje pa podpredsednik. »Od leta 1997 je kot član upravnega odbora ves čas sodeloval pri organizaciji tekem, urejanju smučišča Golava, trim steze Golava, tekaških smučarskih prog, se povezoval s športnimi društvi in Občino Gorenja vas - Poljane,« so še dodali v obrazložitvi. Ob prejemu priznanja je Debeljak pojasnil, da se še natančno spomni svojega prvega stika z društvom, ko so ga povabili, da bi sodeloval kot časomerilec. »Spomnim pa se zato, ker je na ta dan Andrej Miklavc dosegel edino slovensko zmago v slalomu za svetovni pokal v Park Cityju. To je bilo prav na današnji dan (26. november, op. a.) pred 27 leti,« je spomnil na zanimivo naključje.

Mateja Rant