Od odprave do skodelice kave

20.4.2023

Marec se je na OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas odvijal hitro, poučno, športno in predvsem tekmovalno, nekateri so se vrnili z mednarodne izmenjave šol, postavljen pa je tudi Tavčarjev kavni kotiček.

Sedmošolci so si na Loškem odru ogledali mladinsko komedijo Butalci 2.0, ki je nastala po znamenitih humoreskah Frana Milčinskega. Za materinski dan so na podružničnih šolah v Lučinah in na Sovodnju pripravili prireditev Pomladni pozdrav. 

Vsakoletni glavni dogodek Mednarodnega priznanja za mlade (MEPI) je dvodnevna odprava v naravi. Ker morajo udeleženci pri tem biti povsem samostojni in samooskrbni, se je na to treba temeljito pripraviti. Letos so po premoru zaradi korone skupaj z OŠ Poljane organizirali pripravljalni konec tedna v Javorjah, kjer so se učenci kalili v socialnih veščinah, prvi pomoči, orientaciji, kuhanju obroka v naravi ter drugih veščinah, potrebnih za brezskrbno ločitev od civilizacije. V soboto so se podali na trening odpravo po okoliških poteh, na katerih so preverjali znanje orientacije, zmožnost sodelovanja v skupini in primernost opreme.

Za 7. in 9. razred je bil organiziran plesni športni dan. Učitelji plesne šole Studio Ritem so učence naučili plesnih korakov in gibov ter na koncu vse plesalce združili v športni dvorani. Tudi letos so se učenci gorenjevaške šole udeležili državnega tekmovanja v alpskem smučanju. Potekalo je 8. marca na Rogli. Med kategoriziranimi učenci je v svoji kategoriji blestel Nace Božnar, ki je osvojil 2. mesto in s tem postal državni podprvak. Tadej Dolenc je bil 17., Ajda Dolinar pa je bila 10. Za učence 8. in 9. razreda je zaključeno tekmovanje iz slovenščine za Cankarjevo priznanje. Učenci so brali in se od septembra do marca poglabljali v pesniško zbirko Vinka Möderndorferja Romeo in Julija iz sosednje ulice. Šolskega tekmovanja se je konec novembra udeležilo deset osmošolk in štiri devetošolke. Regijsko tekmovanje je potekalo januarja v Preddvoru. Udeležili sta se ga osmošolki Ajda Kržišnik in Neža Šturm ter se uvrstili na državno tekmovanje, ki je bilo 11. marca v Ljubljani. Na državni ravni je sodelovalo 159 osmošolcev. Neža je dosegla 4. mesto, Ajda pa 9. mesto v državi. Obe sta osvojili zlato Cankarjevo priznanje. Zaključilo se je tekmovanje iz razvedrilne matematike. Tekmovalo je 21 učencev od 6. do 9. razreda. Od tega je bronasto priznanje prejelo 11 učencev. Na državnem tekmovanju so srebrno priznanje osvojili Ula Možina, Jakob Peternel, Katka Demšar in Ožbej Drmota.

Od 22. do 24. marca so se učenci mladinskega pevskega zbora, šolskega benda in nekaj učencev fotografskega krožka odpravili čez mejo v Špeter Slovenov v Beneški Sloveniji. Na tridnevni izmenjavi so sodelovali s pevskim zborom Dvojezične šole Pavla Petričiča. Na gostovanju so si ogledali Landarsko jamo v skalnem bregu nad Nadižo. V slovenskem kulturnem domu SMO so skupaj z zamejskimi Slovenci pripravili nastop. Sodelovali so pri pouku in v raznih delavnicah, si ogledali baletno predstavo Štirje letni časi, mesto Čedad, pomembne stavbe, Babji trg ter se družili z gostoljubnimi družinami.

Leto 2023 je proglašeno za Tavčarjevo leto. Mineva sto let od smrti pomembnega pisatelja in politika Ivana Tavčarja. Ko vstopiš v večnamenski prostor, se lahko začudiš starinskemu stolu in mizici, na njej pa so bidermajerska skodelica za kavo, svečnik in pisma, ki naj bi jih napisal visoški gospod. Okrog kavnega kotička so razstavljeni originalni sodobni plakati, povezani z njegovim življenjem in delom.

Nina Dolenc in novinarski krožek

Fotogalerija