Od srca do srca s Pomladnim pozdravom

18.4.2024

Mineva več kot tri desetletja, odkar so učenci Podružnične šole Sovodenj pestro ustvarjanje pri in ob pouku prvič zlili v zaokrožen program ob materinskem dnevu in prihodu pomladi.

Pomladni pozdrav je postal tradicionalna marčevska prireditev v kulturni dvorani za starše učencev, sokrajane, kasneje še za starše otrok iz vrtca. Le v času epidemije je tudi to dogajanje za tri leta ugasnilo. Vedno so nastopali vsi učenci in otroci iz vrtca. Vsak se je izkazal v več dejavnostih. In prav je tako! Dvorana je bila vedno polna gledalcev. Večina jih je nastopajoče sproti spodbudno nagrajevala z aplavzi, včasih tudi z glasnim smehom.

Letos so mladi temačnost gledališkega odra razsvetlili s svojo živahno pojavnostjo, glasovi, gibi, samozavestjo, spontanostjo ali rahlo tremo. Najmlajšim iz vrtca so bili ob petju, plesu in pripovedi na odru v oporo vzgojitelj in vzgojiteljice. Učenci so že sami znali in zmogli ob pravem času najti pravi položaj na odru in izpeljati naučeno točko. Poslušalci smo uživali ob tematsko odlično izbranih pripovedih, rimah, zapetih pesmih, zaigranih skladbah, zvokih, plesnih gibih in korakih. Iz dvorane smo odšli z nasmeškom na obrazu in s toplino v srcu. 

Letos sem prvič v življenju tudi sama neobremenjeno spremljala vse, kar so otroci in učenci ponudili na ta ponedeljek, 25. marca, pozno popoldne. Res se me je dotaknila ta sprememba. Hkrati me je prešinila prelepa misel, kaj vse nam otroci in učenci lahko dajo v taki obliki, če imajo ob sebi potrpežljive in vztrajne mentorje in mentorice, ki so se pripravljeni še dodatno razdajati za nekaj, česar marsikdo nikoli ne bo cenil, morda niti opazil ali mu bo celo odveč priti v dvorano za uro ali uro in pol. Verjamem pa, da je še vedno več tistih, ki se močno zavedajo, kako otroci in učenci ob vsakokratnem nastopu rastejo, pridobivajo samozavest, se kalijo in učijo za življenje ter razdajajo srčnost in pripadnost kraju tudi na ta način.

Prijetno tudi v Leskovici
Ob prihodu pomladi in prazniku žena in mam je bila 17. marca v dvorani stare šole v Leskovici kulturna prireditev z naslovom Pomlad je tu, v Leskovici. Otroci iz Leskovice in okoliških vasi so s petjem, branjem in recitiranjem pesmi ter igranjem na različne instrumente pričarali prijetno nedeljsko popoldne. Zbrane je nagovoril tudi Drago Demšar, predstavnik Krajevne skupnosti Gorenja vas, ki je ob prihajajočem materinskem dnevu čestital vsem mamam in tistim, ki bodo to šele postale, ter prebral eno izmed pesmi poljanskega pesnika Mateja Dolenca. »Rad bi se zahvalil vsem nastopajočim, Marjeti Trček in Urošu Aliču za pripravo otroškega programa, Damjanu Oblak ter KS Gorenja vas in občini za finančno kritje pogostitve po končani prireditvi. « Seveda pa brez tradicionalnega nageljna tudi letos ni šlo – otroci so jih po koncu prireditve razdelili med mame.

Milka Burnik, Lidija Razložnik

Fotogalerija