Odgovorno na cesto

21.9.2023

Po dobrih dveh mesecih šolskih počitnic so se znova odprla vrata osnovnih in srednjih šol. Učenci in dijaki bodo zopet vsakodnevni udeleženci v cestnem prometu. Za prvošolčke, ki prvič sedejo v šolske klopi, je začetek šolskega leta prav poseben dan, ki dolgo ostane v spominu. Poleg novega znanja in sklepanja novih prijateljstev se začnejo srečevati tudi s prometnimi pravili. Želimo, da bi bila vaša pot v šolo in domov varna.

Največjo odgovornost za prometno varnost otrok nosimo odrasli, saj smo jim s svojim ravnanjem zgled. Ne smemo pozabiti, da se otroci učijo od nas vedno in povsod. S pravim zgledom bomo otroke naučili, da bodo v prometu postali odgovorni, samostojni in varni skozi vse leto, in ne samo prve šolske dni, ko je na cesti v okolici šole več rediteljev, policistov in redarjev. Veliko mero odgovornosti imajo tudi kot vozniki različnih prevoznih sredstev. Zato prilagodite hitrost vožnje, še posebej v naseljih, v okolici vrtcev in šol. Med vožnjo ne uporabljajte mobilnega telefona, ki odvrača vašo pozornost od dogajanja na cesti in ob njej. Za volan sedite spočiti in trezni. Vozite na primerni varnostni razdalji in predvidevajte prometne situacije, kadar vozite v naseljih, v bližini šole ali vrtca. Med prevozom otrok v šolo, bodisi z osebnimi vozili kot tudi z vozili javnega prevoza, morajo otroci sedeti v njim primernem otroškem sedežu in morajo biti pripeti z varnostnimi pasovi. Preden se otroci namestijo v sedeže, je treba šolsko torbo vzeti s hrbta in jo položiti na tla vozila pred seboj ali na kolena predse, da se zmanjša možnost poškodbe hrbtnega dela v primeru prometne nesreče.

Prve šolske dni so za varno pot otrok v šolo ob šolskih poteh kot že vrsto let skrbeli policisti Policijske postaje Škofja Loka, člani Zveze šoferjev in avtomehanikov Žiri, predstavniki Medobčinskega inšpektorata Vrhnika ter v neposredni bližini šol tudi zaposleni v šolah in podružnicah. Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Gorenja vas - Poljane ugotavlja, da je prometna varnost v občini Gorenja vas - Poljane dobra. Je pa dejstvo, da bi se lahko še izboljšala tako na strani upravljavcev cest kot tudi uporabnikov prometnih površin.

Člani Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Gorenja vas - Poljane vsem udeležencem v cestnem prometu želimo, da bi bila vaša udeležba v prometu varna.

Botjan Peternelj