Odpirajo prenovljeno gozdno učno pot

20.4.2023

Ob mednarodnem dnevu Zemlje bodo jutri, 22. aprila, ob 10. uri ob dvorcu na Visokem odprli prenovljeno Gozdno učno pot Visoko.

Znamenito gozdno učno pot na posestvu dvorca na Visokem so prvič odprli že leta 1995, za simbol poti pa so si izbrali divjega petelina, ki so ga vse do leta 1950 še zasledili v visoških gozdovih, so pojasnili na Občini Gorenja vas - Poljane. »Namen gozdne učne poti je bil obiskovalcem predstaviti povezanost narave – vidne in manj vidne vezi med deli okolja, še zlasti gozda. Namen učne poti ni bil samo odgovoriti na vprašanja o okolju in gozdu, ampak doseči, da o njih razmišljamo skupaj.«

Gozdno učno pot je uredil Zavod za gozdove Slovenije, ki upravlja kar 96 gozdnih učnih poti, od tega so štiri na Gorenjskem, so še pojasnili na občini. Prav visoško gozdno učno pot so v zadnjem letu temeljito prenovili in jo prilagodili novim razmeram in tehnologijam. »Pot je vnesena v zbirni spletni pregledovalnik, za bolj vedoželjne je opremljena s QR kodami, ob njej pa se nahaja 11 gozdnih točk z zanimivimi ilustriranimi tablami domačega umetnika Borisa Oblaka.« Na tablah je v svojem slogu na ilustracijah predstavil raznovrstnost gozdnih vrst ter povezanost z vodnim krogom in kakovostjo tal, pa tudi gozdne živali in varovanje gozda. »Namen gozdne učne poti še naprej ostaja enak: približati gozd širši množici, da bi vzgajali prihodnje generacije tako, da se bodo zavedale pomena gozdov in razumele pomen trajnostnega, sonaravnega in mnogonamenskega gospodarjenja z gozdovi.« Zavod za gozdove se z odprtjem prenovljene gozdne učne poti obenem pridružuje obeleževanju vseslovenskega Tavčarjevega leta, »saj je bila trajnostna skrb za gozd posebna odlika visoških gospodarjev«, so še dodali na občini. 

Ob jutrišnjem odprtju bodo pripravili tudi voden ogled. »Obeta se prijeten in poučen dogodek v neokrnjenem ambientu visoške domačije, ki je zaradi svoje edinstvenosti razglašena za spomenik državnega pomena,« so na dogodek povabili na občini.

Mateja Rant