Ohranimo človeške vrednote

21.4.2022

Veliko je šolskih projektov, izobraževanj, tekmovanj in številnih drugih dejavnosti, v katerih se otroci učijo temeljnih človeških vrednot, ki bi naš svet naredile lepši: ljubezni, prijateljstva, dobrote, sprejemanja drugačnosti, strpnosti, odgovornosti, zdravja, sodelovanja, solidarnosti, človekoljubja …

Najbrž ni nikogar, ki ga ne bi pretreslo dogajanje v Ukrajini, kjer kljub vsem humanim vrednotam, za katere si prizadevamo in o katerih se vsak dan pogovarjamo z učenci, divja nepredstavljiva vojna. Učenci in učitelji smo v nekaj dneh zbrali veliko higienskih pripomočkov, posebej še otroških plenic, sanitetnega materiala in drugih stvari, ki jih begunci potrebujejo takoj. Učenci so poskrbeli za razvrščanje, razporedili so jih v škatle, jih označili in pripravili za odvoz. 

Projekt Spodbujamo prijateljstvo 
Otroci se kljub kruti resničnosti dobro zavedajo, da je treba prijateljstvo negovati in da v našem življenju ne bi smelo biti prostora za izključevanje in sovraštvo, kaj šele za vojno. Moči je združilo 279 učencev naše in podružnične šole ter 19 učiteljic, sodelovali so pri projektu Spodbujamo prijateljstvo. Pogovarjali so se o prijateljstvu, brali knjige, govorili o svojih prijateljih, živalskih prijateljih in sodelovanju z drugimi. Spregovorili so tudi o negativnih čustvih, kadar se med seboj sprejo in težko sodelujejo. Iskali so načine, kako preprečiti konflikte in kako vsem omogočiti, da bi se počutili sprejeto in spoštovano. Kako lepo bi bilo, če bi se otroški glas slišal po celem svetu! 

Bogata gorenjska kulturna dediščina 
Kako bogato kulturno in literarnozgodovinsko tradicijo ima Gorenjska, so se lahko devetošolci prepričali na kulturnem dnevu Po poti kulturne dediščine. To je sicer pohodniška pot, na kateri obiskovalci obiščejo rojstne hiše Matije Čopa, Franceta Prešerna, Frana Saleškega Finžgarja in Janeza Jalna ter se seznanijo z njihovimi deli, etnološkimi posebnostmi vasi in arhitekturo krajev pod Karavankami. Učenci so pot prevozili kar z avtobusom, pešpot pa je lahko dobra ideja za kakšen nedeljski družinski izlet. Mogoče pa bo dan, poln zgodb in anekdot, koga izmed učencev spodbudil k branju del omenjenih avtorjev ali podrobnejšemu raziskovanju njihovega življenja.

Šolske razstave
Naša šola nima posebnega razstavnega prostora niti prostranih hodnikov. Kljub temu pa se ob glavnem vhodu v šolo ali na hodnikih najde prostor za razstave izdelkov, ki nastanejo pri pouku. Na srednjem hodniku smo si tako v zadnjem času lahko ogledali razstavo Stopinje na Luni, ki so jo pripravili učenci pri tehniki in tehnologiji – o odpravi človeka na Luno daljnega leta 1969. Šestošolci so pri pouku naravoslovja izdelali modele rastlinskih celic, učenci sedmih razredov pa so izdelali modele predstavnikov živali – sistematično razporeditev živali od najbolj preprostih enoceličnih organizmov do najvišje razvitih sesalcev.

Tekmovanje v smučarskih skokih
V Planici je potekalo državno tekmovanje v smučarskih skokih z alpskimi smučmi. Skakalnica je bila narejena v izteku najmanjše skakalnice in kaj kmalu jo je obsijalo sonce, ki je vsem polepšalo dan. Po skoku za trening so tekmovalci opravili po tri skoke, od katerih sta dva štela za uvrstitev. Vso konkurenco je premagala Larisa Kokelj in osvojila prvo mesto. Na stopničke sta se uvrstila še Manca Šturm in Andraž Kavčič, oba na drugo mesto. Vsi trije so za nagrado prejeli nahrbtnik. Prvih šest uvrščenih pa je prejelo tudi vstopnice za tekmo svetovnega pokala v poletih v Planici in tako so se veselili tudi Peter in Blaž Pisk, ki sta osvojila 6. mesto, Ajda Bogataj, ki se je uvrstila na 5. mesto, ter Alenka Miklavčič, ki je osvojila 4. mesto. 

Uspešni košarkarji in košarkarice
Potem ko so osvojili naslov medobčinskih prvakov, so se naši fantje uvrstili na področno tekmovanje Gorenjske v košarki za mlajše dečke v Kranju. Po nekaj letih so spet dosegli viden rezultat, in sicer 3. mesto. Ekipo so sestavljali: Gašper in Anže Markovič, Martin in Krištof Pisk, Matic in Gašper Drnovšek, Gal Kos, Matevž Peternel, Nikola Treven, Izak Zver in Nik Krpič. Košarke pa ne igrajo dobro le fantje, odlična so tudi dekleta, ki igrajo za ekipo Domel U13. Potem ko ekipa v zadnjih dveh sezonah ni izgubila niti ene tekme, je tudi v finalnem dvoboju proti ekipi Cinkarne Celje A z izjemno borbenostjo, srčnostjo in timskim duhom zasluženo osvojila naslov pokalnih prvakinj. Našo šolo so zastopale igralke Eli Mrak, Ajda Kržišnik, Tija Kisovec, Anja Peternel in Ema Kržišnik. Tija in Ajda sta bili izbrani v prvo peterko turnirja, Eli pa je bila najkoristnejša igralka.

Srebrno priznanje
V Mercator centru v Domžalah je potekal 36. državni festival Turizmu pomaga lastna glava. Svojo turistično nalogo Pr'Topličarju so predstavili tudi učenci naše šole in osvojili odlično srebrno priznanje! Predloge za aktivno preživljanje prostega časa od Poljan do Kopačnice so v nalogi oblikovali in predstavili Maja Ravnikar, Julija Rakovec, Maja Bonča, Lovro Tušek, Janja Bonča in Veronika Pisk, za glasbeno spremljavo pa je s harmoniko poskrbel Gal Kos.

Bernarda Pintar, OŠ Poljane