Ohranimo spomin na domoljuba

10.11.2022

V čast in zahvalo generalu Rudolfu Maistru in njegovim borcem za slovensko severno mejo v letih 1918–1919 praznujemo 23. novembra dan Rudolfa Maistra kot državni praznik.

Letos bo državna proslava v športni dvorani v Žireh, in sicer na predvečer praznika, v torek, 22. novembra, ob 18. uri. Pri pripravi proslave bodo sodelovali: Občina Žiri, Domoljubno društvo generala Rudolfa Maistra Žiri in Zveza društev generala Maistra Slovenije.

Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. V kulturnem programu pa bodo nastopili: Orkester slovenske vojske, solisti Darja Švajger, Anja Zemljarič, Anton Habjan, Akademski pevski zbor Franceta Prešerna, recitatorji in pevci OŠ Žiri in idrijske gimnazije ter skupina Jesen. Dogodek bo počastilo tudi štirideset praporščakov. Na proslavo so vabljeni najvišji državni predstavniki. Posebne pozornosti bodo deležni potomci Maistrovih borcev in člani 28 društev, ki delujejo v Sloveniji. Seveda so vabljeni vsi, ki jim to obdobje slovenske zgodovine kaj pomeni. Žirovsko Domoljubno društvo general Rudolf Maister je bilo ustanovljeno leta 2019. Deluje na celotnem področju upravne enote Škofja Loka z namenom zbiranja in ohranjanja imen njegovih borcev. V spoštljivem spominu želimo ohraniti odločne fante in može iz naših krajev, ki so po končani prvi svetovni vojni zaščitili in zadržali slovensko ozemlje na Štajerskem in delno na Koroškem. Bili so prva slovenska vojska. Globlji namen našega dela je, da se pri ljudeh, zlasti mladini, razvija in utrjuje domoljubje. Doslej smo raziskali udeležence iz občin Žiri in Gorenja vas-Poljane. Raziskovalca Janez Jereb in Lojze Demšar sta ugotovila, da je v bojih za slovensko etnično ozemlje na Koroškem in Štajerskem sodelovalo 42 Žirovcev. Njihova imena so objavljena v Žirovskem občasniku. Na področju sedanje občine Gorenja vas - Poljane smo raziskovalci odkrili 55 imen. Zapisana so v zborniku Gorenjevaško in Hotaveljsko skozi čas. Sicer so naše delo in predstavitve po krajevnih skupnostih spremljali lokalni časopisi in občinska glasila.

Leta 2019 smo postavili spominsko ploščo umrlemu 19-letnemu Francu Mlakarju na rojstni hiši v Žireh. Leto dni kasneje je bilo postavljeno spominsko obeležje Matevžu Jerebu v Račevi in leta 2022 v Stari Oselici še Andreju Šifrerju.

Anton Bogataj, podpredsednik društva