Okrnjeno delovanje društva

19.11.2020

Delovanje Turističnega društva Stari vrh je bilo letos zaradi znane grožnje novega virusa, ki povzroča bolezen covid-19, močno okrnjeno.

Od načrtovanih sedmih pohodov sta dva odpadla zaradi ukrepov, ki jih je predpisal Nacionalni inštitut za javno zdravje. Tudi preostalih pet pohodov je potekalo v senci tihe grožnje epidemije in seveda po vseh navodilih in priporočilih. Še najbolj okrnjeno je bilo samo praznovanje 49. Dneva oglarjev, ko je zabavni in etnološki del odpadel. Izveden je bil le pohod Med gorami, ki vsako leto poteka v sklopu Dneva oglarjev in svečan prižig oglarske kope. Janez Šturm, vodja in organizator pohodov, je povedal: "Glede na znano situacijo smo veseli, da smo lahko izpeljali vsaj pet od načrtovanih sedmih pohodov, čeprav nam niti na enem vreme ni bilo naklonjeno. Dežniki so bili že kar obvezna oprema v naših nahrbtnikih. Najvztrajnejši pohodniki pa smo se zbrali in vsaj delno prehodili načrtovane poti pod Starim vrhom. V povprečju nas je bilo na vsakem pohodu okoli dvajset in tudi glede na vso situacijo v zvezi s covidom-19 smo zadovoljni." Odpadel je spomladanski Pohod s pesmijo in zadnji, zaključni pohod Po Valentinovi poti, s katerim vsako leto zaključijo pohodno sezono in na koncu razdelijo nagrade. Zato Šturm za prihodnje leto pripravlja tudi kakšno presenečenje več. "Letos nagrad na zadnjem pohodu nismo mogli podeliti. V prihodnjem letu Turistično društvo obeležuje petdesetletnico praznovanja Dneva oglarjev – in to bomo obeležili tudi pohodniki. Pripravljamo nekaj pohodnih novosti. Že letos smo na novo označili in s klopcami opremili obstoječe tematske poti, po katerih se lahko podate tudi sami," še povabi Šturm. Za prihodnje leto že pripravljajo nov koledar pohodov, ki ga bo moč dobiti v gostilni Blegoš v Javorjah in na drugih turističnih točkah v Poljanski dolini. Seveda pa bo koledar objavljen tudi na njihovi spletni strani in profilu na Facebooku.
Turistično društvo Stari vrh se zahvaljuje vsem, ki so kakorkoli pripomogli pri izpeljavi vseh pohodov, seveda pa najbolj pohodnikom, ki so kljub vremenskim in epidemiološkim oviram zgledno prihajali na pohode in ob prijetnem druženju obiskali kmetije, turistične točke ter naravne in kulturne znamenitosti v našem pogorju.
Vse pa že sedaj vabijo na prvi pohod v prihodnjem letu, ki bo predvidoma zadnjo soboto v februarju. Obenem pa želijo vsem čim lepše preživete praznike, ki so pred vrati, ter da bi zdravi in polni elana zakorakali v leto 2021.

Hermina Jelovčan