Oktober – mesec branja

23.11.2023

Oktober je bil mesec branja. Brali nismo le na Osnovni šoli Poljane, o pomenu branja pa smo veliko slišali tudi v medijih, saj je v Frankfurtu potekal knjižni sejem, na katerem je bila Slovenija častna gostja.

Na knjižnem sejmu je Slovenija predstavila tudi Ljubljanski manifest, ki govori o pomenu poglobljenega branja. Da je v času vsesplošne digitalizacije to zelo pomembno, se zavedamo tudi v šoli. Navdušenje nad branjem leposlovja pa v zadnjih razredih osnovne šole upada, saj se mladi raje prepuščajo družbenim omrežjem in drugim vsebinam in večinoma berejo kratka besedila. V šolski pouk umeščamo številne dejavnosti, povezane z branjem.

Bralne minutke
Oktobra je kar nekaj razlogov za vsakoletne bralne minutke – Teden otroka, mednarodni mesec šolskih knjižnic in nacionalni mesec skupnega branja pod geslom Beremo skupaj. Tudi druženje učencev in otrok iz vrtca je potekalo v znamenju iskanja odgovorov na vprašanji zakaj in kako. Otroci so v knjigi in pravljici našli odgovor na vprašanje, kako nastane senca.

Likovni talenti
Tudi tokrat ne moremo mimo naših likovno nadarjenih učencev, iz katerih ustvarjalnost vedno znova izvabi učiteljica likovne umetnosti. Likovna dela pod njenim mentorstvom praviloma prejemajo številne nagrade. Tako so učenci izdelovali arhitekturne reliefe po vzoru znanih Plečnikovih stavb. Na 10. Mednarodni bienale otroškega prostorskega oblikovanja Po Fabianovih poteh so bila poslana dela Blažke Jesenko, Ivane Krek, Jerce Gantar, Katjuše Bogataj, Nike Božnar in dveh nekdanjih učenk, Maje Šink in Nastje Tratnik. Vsa poslana dela so se uvrstila v zlato kolekcijo, vse učenke so prejele tudi zlata priznanja in se 21. oktobra v Štanjelu udeležile odprtja 10. Bienalne razstave otroškega prostorskega oblikovanja Po Fabianijevih poteh. Na 21. Bienalu otroške grafike sta bila izdelka naših učenk Izabele Treven in Eve Debeljak izbrana za razstavo, učenki pa sta osvojili bronasto priznanje. Ker letos praznujemo Tavčarjevo leto, smo tako na literarnem kot na likovnem področju pozornost namenili pisatelju in njegovim delom. Učenke so bile uspešne na literarnem natečaju Zemlja domača ni prazna beseda – naša nekdanja učenka Mirjam Božnar je s svojim spisom osvojila prvo nagrado, osmošolki Šaja Rupar in Ema Krek pa sta s svojo pesmijo osvojili tretjo nagrado.
Na likovnem natečaju Tavčarjevo leto je bilo kar devet učenk in učencev nagrajenih s priznanji. Petošolka Izabela Treven je s portretom Ivana Tavčarja osvojila prvo nagrado, učenec 7. razreda Maks Pivk pa s Krajino po motivu Tavčarjevega opisa poljanske pokrajine tretjo nagrado. Na prireditvi ob zaključku obeh natečajev v Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas so učenci prejeli nagrade in priznanja.

Tekmovanji v orientaciji in krosu 
Naši športniki so sodelovali na dveh tekmovanjih: na državnem prvenstvu v orientaciji so učenke Maruša Šubic, Veronika Pisk in Nika Božnar v kategoriji C osvojile ekipno prvo mesto. Na medobčinskem prvenstvu v krosu v Škofji Loki pa je prva tri mesta v svojih starostnih kategorijah zasedlo sedem učenk ali učencev, in sicer Ema Klemenčič (3. mesto – letnik 2011), Veronika Pisk (1. mesto – letnik 2010), Urh Dolenc (3. mesto – letnik 2013), Žiga Šubic (2. mesto – letnik 2012), Martin Pisk (1. mesto – letnik 2011), Nejc Poljanšek (2. mesto – letnik 2010) in Izak Zver (3. mesto – letnik 2010).

Bernarda Pintar

Fotogalerija