Okusi Škofjeloškega Pr' Lipanu in v Taverni Petra

2.2.2023

Med 6. in 31. januarjem se je na Loškem odvil drugi kulinarični festival Okusi Škofjeloškega v organizaciji Razvojne agencije Sora. Ljubitelji kulinarike so svoje brbončice razvajali v enajstih gostilnah in na turističnih kmetijah, ki so ponudile unikatne menije po enotni ceni 25 evrov s pridihom lokalne tradicije in sestavin lokalnih dobaviteljev. Med devetimi gostilnami sta bili tudi gostilna Lipan iz Hotavelj in Taverna Petra iz Gorenje vasi.

Gostilna Lipan je na festivalu sodelovala že drugič. Kot je povedala Klavdija Filipič, je bil meni tudi letos odlično sprejet, tako pri gostih iz bližnje kot iz daljne okolice. Je pa bil letošnji festival med ljubitelji kulinarike že bolj prepoznaven, s čimer se strinja tudi Petra Klemenčič iz Taverne Petra, ki je pohvalila dobro promocijo tudi valovih slovenskih radijskih postaj. »Sodelovanje na festivalu med drugim pomeni tudi predstavitev gostilne Lipan, lokalnih ponudnikov in ne nazadnje vseh sodelujočih širši Sloveniji.« Osebju Taverne Petra je sodelovanje na festivalu predstavljalo nov izziv in spodbudo k pripravi tematskih oziroma sezonskih menijev. Tako v mesecu februarju gostje okušajo Valentinov meni. »Prijetno sem bila presenečena nad sodelovanjem vseh sodelujočih. Že na srečanjih, ki so potekala pred meseci in na otvoritveni večerji Pr' Tolc, sem začutila povezanost med ponudniki, ki je prejšnja leta ni bilo, in pripravljenost, da si med seboj pomagamo, « poudari Petra Klemenčič. Pestra ponudba lokalnih pridelkov in izdelkov je rezultat pridnega dela in ustvarjanja ljudi na podeželju. Povezovanje gostinskih ponudnikov in lokalnih pridelovalcev prinaša priložnost za domače in tuje goste, ki tako okušajo kulinarične dobrote škofjeloškega območja. V gostilni Lipan in Taverni Petra tudi sicer

Menija gostilne Lipan: česnova juha, svinjska ribica z jurčkovo peno, domači ravioli in zdrobovi žličniki s slivovo omako in Taverne Petra: pozdrav iz kuhinje, rezine dimljenega govejega jezika na posteljici rukole, hrenov zos, črna redkev, kozji sir, svinjski file z jurčki, skutin štrukelj, zeliščni ocvrtek ter teranova hruška v karamelni omaki s cimetom sta bila sestavljena na osnovi lokalnih sestavin, ki so na voljo v času festivala.

uporabljajo lokalne sestavine pri vsakodnevni pripravi jedi. Veseli so, da so tekom priprav na festival spoznali nove ponudnike, s katerimi bodo sodelovali v prihodnje. Želijo si, da gostje ob obisku njihovih gostiln in uživanju hišnih specialitet ter drugih jedi začutijo in okusijo tudi paleto lokalnih sestavin ter marljivost posameznikov z loškega območja. Gostje, kar nekaj se jih je na presenečenje obeh sogovornic pripeljalo iz različnih koncev Slovenije, so bili nad menijema navdušeni, pohvalili so izbor sestavin in okusov. Lokalne sestavine in hrana so namreč vedno bolj iskane in cenjene.

Lidija Razložnik

Fotogalerija