Okusi Škofjeloškega v Lipanu in Taverni Petra

1.2.2024

Konec januarja se je zaključil tretji kulinarični festival Okusi Škofjeloškega v organizaciji Razvojne agencije Sora. Od petega januarja dalje je trinajst gostiln, od tega dve turistični kmetiji, ljubiteljem kulinarike ponudilo unikatne menije z najboljšimi lokalnimi sestavinami in po enotni ceni 27 evrov. Okuse Škofjeloškega je bilo možno okusiti tudi v gostilni Lipan na Hotavljah in Taverni Petra v Gorenji vasi.

Gostilna Lipan je na festivalu sodelovala že tretjič. Tudi letos so bili nad obiskom prijetno presenečeni. Kot je poudaril Janez Filipič iz gostilne Lipan, so obiskovalci ne glede na to, da je bila potrebna predhodna prijava, prišli od blizu in daleč. Tudi v Taverni Petra so bili zadovoljni z obiskom, ki je bil podoben lanskoletnemu. »Ne glede na kuharsko znanje in dolgoletne izkušnje nam razmišljanje, ki presega okvire tradicionalne kuhinje, sestavljanje novega menija, povezovanje okusov in postavitev vseh sestavin na krožnik vedno predstavlja izziv,« je poudarila Petra Klemenčič iz Taverne Petra, ki je letos drugič sodelovala na festivalu. Temu pritrdi tudi Janez Filipič, ki poudari povezovanje lokalnih ponudnikov pridelkov in izdelkov ter gostincev tako v okviru festivala kot tudi sicer. »To je izjemnega pomena, saj le tako lahko gostom ponudimo najboljše in tako resnično okusijo okuse Škofjeloškega.« Petra Klemenčič je poudarila tudi pomen druženja gostincev, izmenjave mnenj in izkušenj. Pestra ponudba lokalnih pridelkov in izdelkov je rezultat pridnega dela in ustvarjanja ljudi na Škofjeloškem. Povezovanje gostinskih ponudnikov in lokalnih ponudnikov, z območja naše občine jih je bilo več kot deset, prinaša priložnost za domače in tuje goste, ki tako okušajo kulinarične dobrote škofjeloškega območja.

Festivalski meni gostilne Lipan: bučna kremna juha z lešniki in sezamom, svinjska ribica v gorčični omaki, sirov štrukelj z drobnjakom, korenček v pomarančnem soku, karamelizirane jabolčne rezine z drobljencem, musom iz bele čokolade in vaniljevo omako.

Festivalski meni Taverne Petra: pozdrav iz kuhinje, goveja juha, drobnjakovi štrukeljci, korenčkova krema, hrustljavi korenček, pujsek z ajdovo rižoto, gobami in bučo, gobov ragu, bučni pire, hrenova krema, jabolčna čežana s cimetovim hrustkom, jabolčni čips.

Lidija Razložnik