Omogočili nadaljnji razvoj smučišča

19.5.2022

Občinski svetniki Občine Gorenja vas - Poljane so na zadnji seji podprli ustanovitev novega Zavoda STC Stari vrh, smučarsko-turističnega centra.

Občini Škofja Loka in Gorenja vas - Poljane ter Smučarska zveza Slovenije (SZS) so pred časom podpisale dogovor o prihodnjem medsebojnem sodelovanju, da bi omogočile razvoj in napredek smučišča Stari vrh. Dogovorile so se za ustanovitev zavoda, na katerega bodo prenesle dejavnosti smučišča Stari vrh, kar je načrtovano že za prihodnjo smučarsko sezono, je pojasnil župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež. 

Direktor SZS Uroš Zupan je poudaril, da so na Starem vrhu postavljeni dobri temelji, saj imajo dober sistem zasneževanja in vzdrževane žičniške naprave. Verjame, da bi s kombinacijo njihovih aktivnosti na Starem vrhu in družinskega turizma zavod lahko posloval uspešno. S pomočjo državnih in evropskih sredstev na Starem vrhu načrtujejo številne investicije. Za direktorja novoustanovljenega zavoda predlagajo Luko Vrančiča, ki je svetnikom zatrdil, da že zdaj intenzivno razmišljajo o prihodnji smučarski sezoni, dolgoročno pa si na smučišču Stari vrh želijo sinergije med vrhunskim športom in turizmom.

Nekaterih svetnikov kljub obljubam o razvoju smučišča niso prepričali, pomisleke so imeli predvsem zaradi nizke lege smučišča. Zupan je pojasnil, da so opravili analizo povprečnih temperatur in se jim ne zdijo kritične, zlasti ker sodobna tehnologija zasneževanja omogoča izdelavo snega tudi pri temperaturah nad ničlo. Župan je ob tem poudaril, da je sodelovanje s smučarsko zvezo edina pot za preživetje smučišča. Po besedah direktorja Smučarsko-turističnega centra Stari vrh Tomaža Trobiša so sicer v pretekli smučarski sezoni, ki je bila še vedno zaznamovana s covid ukrepi, našteli 88 obratovalnih dni. Prepeljali so več kot 37 tisoč smučarjev in ustvarili 514 tisoč evrov prihodkov.

Mateja Rant