Omogočili vpogled v razmere na cesti

21.12.2023

Na pobudo koncesionarja, ki opravlja zimsko službo v občini, je direkcija za infrastrukturo v Lučinah postavila sistem za spremljanje vremenskih in drugih razmer na cesti.

Direkcija za infrastrukturo videonadzorne sisteme skupaj z vremenskimi postajami postavlja po vsej Sloveniji. »Začelo se je kot podpora zimski službi, saj s tem s pomočjo fotografij in vremenskih podatkov omogočamo vpogled v stanje na cesti,« je razložil Dean Faganel, direktor podjetja Omega consult, ki za direkcijo postavlja in vzdržuje omenjene sisteme.

Doslej so po vsej Sloveniji namestili že več kot sto video kamer za spremljanje prometa na izbranih cestnih odsekih državnega cestnega omrežja, videonadzorni sistem pa dopolnjujejo še senzorji za spremljanje vremena. »Slika s teh kamer se prenaša neposredno v Prometnoinformacijski center za državne ceste in tako lahko na spletni strani vsi uporabniki cest spremljajo stanje na cestah, obenem pa tudi vreme.« V prvi vrsti, je poudaril Faganel, pa je sistem namenjen vzdrževalcem cest, saj jim omogoča vpogled v razmere na cestišču.

Mateja Rant