Ostale so le drobtinice ...

20.7.2023

Minuli petek smo na posestvu Dvorca Visoko že drugič organizirali dogodek z naslovom Visoški lonec.

Kustosinja Biljana Ristić je predstavila zbirke Kalanove rodbine, ki je na Visokem gospodarila od sredine 17. pa skoraj do konca 19. stoletja, ter Ivana in Franje Tavčar, ki sta visoški domačiji gospodarila 45 let in sta tudi pokopana v družinski grobnici nedaleč od dvorca.

Mojstrica Andreja Stržinar je predstavila oblačilno dediščino škofjeloškega območja in prispevala k poznavanju posebnosti preteklih načinov oblačenja. Bila je tudi letošnja nagrajenka Ministrstva za kulturo na predlog SEM/koordinatorja v register nesnovne dediščine pod 114. enoto – izdelovanje pripadnostnih kostumov. Izdelala je tudi kostumsko podobo za folklorno skupino Zala pod okriljem Turističnega društva Žirovski Vrh, ki je s plesom pred dvorcem pričarala prav posebno vzdušje: prikazali so stare, pozabljene gorenjske folklorne plese ter jih obogatili še s petjem. Z mladostno zagnanostjo pa je večer z večglasnim petjem in igranjem na kitaro lepo zaokrožila še mlada vokalna skupina Polanska dekleta. Za zaključek je sledil še kulinarični del s predstavitvijo visoškega lonca, ki ga je za to priložnost pripravil hišni kuhar Janez Kržišnik. Ta jed je ena izmed prazničnih jedi, ki je povzeta po kuharici Ta dobra stara kuha pravnuka Pavleta Hafnarja. Zanimivost lonca je, da je gospodinja Ana pripravila tri enake lonce jedi, enega za družino, drugega za posle in tretjega za dninarje. Pripravljali so vsakdanji in praznični lonec, slednji je vseboval tudi meso. Posebnost lonca je, da ko ga je gospodinja po štirih urah vzela iz peči, ga je zavila v flanelo in dala v skrinjo s senom, kjer se je jed ohlajala in so okusi postali še boljši. Da pa smo lahko podoživeli, kako so to včasih naredili, smo tudi mi prikazali shranjevanje jedi v leseni skrinji, in kar je najboljše, smo jed nato še poskusili in se ob kulinariki podružili.

Iskrena hvala vsem, ki ste se udeležili našega čudovitega kulturno-kulinaričnega večera na Dvorcu Visoko. Vaša prisotnost je naredila dogodek poseben in nepozaben.

Martina Ambrožič Tušar