Oznaka visokih voda tudi na poljanski cerkvi

18.4.2024

Po lanskih poplavah so se na Agenciji Republike Slovenije za okolje v sodelovanju s komisijo za hidrogeografijo Zveze geografov Slovenije ob letošnjem svetovnem dnevu voda odločili oznako visokih voda postaviti v občini Gorenja vas - Poljane.

Postavitev oznak visokih voda je del akcije, ki poteka od leta 2014. Osnovni cilj akcije, so pojasnili na Agenciji Republike Slovenije za okolje (Arso), je ozaveščanje in izobraževanje najširše javnosti o visokih vodah kot periodičnem naravnem pojavu. Po Sloveniji so doslej postavili že sedemdeset oznak, po novem tudi na župnijski cerkvi svetega Martina v Poljanah. Oznaka prikazuje, do kod je ob lanskih poplavah najvišje segala voda. Oznako na poljanski cerkvi so postavili v sklopu projekta X-RISK-CC – prilagajanje na izredne vremenske dogodke in z njimi povezana tveganja v spremenjenem podnebju, pri katerem Arso sodeluje z Razvojno agencijo Sora.

Postavitev oznake za visoke vode so pripravili ob letošnjem svetovnem dnevu voda, katerega geslo je bilo tokrat Voda za mir, je spomnil v. d. direktorja Razvojne agencije Sora Gašper Kleč in dodal, da se vse prevečkrat voda uporablja kot orožje. Okrog precej svetovnih vodotokov se bijejo diplomatske ali prave vojaške bitke. Kot je poudaril, so nam lanske poplave pokazale, kako nepredvidljivo je okolje v luči podnebnih sprememb, pri čemer napovedi za prihodnost niso spodbudne, saj za Slovenijo napovedujejo dvig povprečne temperature za od ene do treh stopinj do konca stoletja, po najbolj črnogledih scenarijih pa celo do šest stopinj. »Zato bo pomembno prilagajanje ekstremnim naravnim dogodkom in temu je namenjen tudi projekt X-RISK-CC, v okviru katerega proučujemo hudourniške poplave in suše v lokalnem okolju, da bi na podlagi tega izboljšali napovedi za lokalno skupnost in bi se lahko pripravili na prihodnje ekstremne vremenske dogodke.« Tudi Florjana Ulaga z Arsa je poudarila, da scenariji za prihodnost niso optimistični, verjetnost poplav se bo povečevala. »In prav temu so namenjene te oznake – da pokažejo, da so poplave bile, in da obstaja možnost, da se ponovijo,« je dejal Peter Frantar z Arsa. Ob tem je poudaril, da lahko s sodobno tehnologijo, opozarjanjem in sodelovanjem bolje urejamo prostor in načrtujemo ukrepe, ki bodo ustreznejši za prilagajanje podnebnim spremembam. Poljanski župnik Jože Plut je ob tem pripomnil, da je postavitev oznake na cerkev tudi dokaz, kako nespametno je graditi na poplavnih območjih. Župan Milan Čadež pa je ob tej priložnosti predstavil posledice lanskih avgustovskih poplav v občini, ki nam po njegovih besedah kažejo moč narave, saj takih poplav na njihovem območju ne pomnijo niti najstarejši prebivalci. Tako še vedno poteka obnova poškodovane infrastrukture, v prihodnje, je dodal, pa bo treba ob sodelovanju tako politike kot stroke načrtovati ukrepe, s katerimi bodo na v lanskih poplavah najbolj prizadetih območjih zmanjšali morebitno škodo v primeru naravnih ujm.

Mateja Rant

Fotogalerija